Spring til indholdet
Vores telefon har åbent mandag til torsdag kl. 07:15-16:30, fredag 7:15-14:30 og lørdag 07:45-14:00.
Vi er lukket. Vi åbner igen lørdag kl. 08:00
Bestil tid på 69 89 61 69

Børnenes tænder

Lær om børnenes tænder.

Børns tænder

Vil du vide mere om de første tænder?

Igennem livet får vi alle to sæt af tænder; først børnetænder, som også kaldes mælketænder, og senere voksentænder. Børnenes tænder skiftes nemlig ud med voksentænder i takt med, at børnene vokser og bliver ældre.

Hos Tandlægerne ved Storkespringvandet gør vi alt for at oplyse dig bedst mulig om både de første – og senere blivende tænder. På denne side kan du derfor lære det vigtigste om børnenes tænder, så du føler dig godt rustet til at hjælpe og forstå dit barn!

Du er i trygge hænder

Hos Tandlægerne ved Storkespringvandet, møder du kun de bedste tandlæger og tandplejere.

Vi sætter kvalitet over alt andet og vil altid gøre alt for, at du føler dig tryg. Dette gælder også for de små. Vi står derfor også altid til rådighed til at vejlede og rådgive omkring børnenes tænder.

Mælketændernes dannelse

De første mælketænder kan frembryde allerede et halv år efter, at børnene er født. Dannelsen af anlægget til mælketænderne sker derfor allerede 3-6 måneder inde i graviditeten. Dannelsen af tænderne er således en længere proces, der starter i fosterstadiet og først afsluttes flere måneder efter, at tænderne er frembrudt.

Kronen af tanden, som er den del af tanden, der er synlig, når tanden er frembrudt, er det første, som dannes. Roden, der forbliver nede i kæbeknoglen og hæfter tanden fast, dannes til sidst. Når tanden bryder frem, er roden af tanden endnu ikke færdigdannet. Faktisk færdigdannes roden typisk først 18 måneder efter tandens frembrud.

Børns tænder

Mælketænders frembrud

Tænder hos børn

Med tændernes frembrud refereres til den proces, hvor tænderne bryder gennem kæbeknoglen og tandkødet og frem i mundhulen.  Denne proces kan ofte forvolde gener for børnene i form af søvnproblemer, let feber samt ømme og kløende gummer. Det er derfor relevant for alle forældre at vide, hvornår børns tænder bryder frem, da børn oplever disse symptomer og derfor har brug for ekstra trøst og opmærksomhed.

Mælketandsættet består af 20 mælketænder (kontra de 32 tænder, man kan få som voksen), der udgøres af 10 tænder i overkæben og 10 tænder i underkæben. I hver kæbe er der henholdsvis 4 fortænder, 2 hjørnetænder og 4 kindtænder.

Vi er her for at hjælpe dig

Signe M. Tandplejer

Hvorfor gør det ondt på børn, når mælketænderne bryder frem?

Børn og deres tænder

Når mælketænderne bryder frem, forårsager det irritation og let smerte for børnene. Man er ikke helt klar over hvorfor, men der findes flere teorier. En af disse teorier er, at det er bakterier, som forårsager irritation af tandkødet ved den frembrydende mælketand.

En anden teori lyder, at smerterne opstår på grund af, at der under en mælketands frembrud forekommer en lille betændelsestilstand i gummerne i det område, hvor tanden bryder frem.

Oversigt over frembruddet

Det er som regel de forreste tænder i underkæben, der er de første til at bryde frem. Hernæst er det fortænderne i overkæben, og til sidst er det de bagerste mælkekindtænder. Skemaet nedenfor viser gennemsnitsværdierne for alderen, hvorved de forskellige mælketænder frembryder. Det er helt normalt med variationer på flere måneder i frembrudsalderen, da børn jo også udvikles og vokser med forskellig hastighed.

Mælketandsættets frembrud
Overkæben
Tand Navn Frembrud Rod færdigdannet
01+01 Fortand nr. 1 7-9 måneder 20-22 måneder
02+02 Fortand nr. 2 7-9 måneder 20-22 måneder
03+03 Hjørnetand 17-22 måneder 30-35 måneder
04+04 Lille kindtand 12-17 måneder 27-32 måneder
05+05 Stor kindtand 24-33 måneder 38-48 måneder
Underkæben
Tand Navn Frembrud Rod færdigdannet
01-01 Fortand nr. 1 6-8 måneder 18-20 måneder
02-02 Fortand nr. 2 7-9 måneder 20-22 måneder
03-03 Hjørnetand 17-22 måneder 30-35 måneder
04-04 Lille kindtand 12-17 måneder 27-32 måneder
05-05 Stor kindtand 24-36 måneder 38-48 måneder

Høj kvalitet til gode priser

Se vores prisliste

Stor erfaring med tandlægeskræk

Se hvordan her

Branchens bedste udstyr

Læs om vores kvalitet

Sådan takler vi Tandlægeskræk

Frygter du at gå til tandlæge, eller frygter du blot tanken om at bestille en tid hos tandlægen? Vi lover at passe rigtig godt på dig!

Hos Tandlægerne ved Storkespringvandet, er du altid meget velkommen. Hvis du vil give os lov, vil vi utrolig gerne vise dig, at vi rent faktisk kan hjælpe dig helt af med din tandlægeskræk – også kaldet odontofobi.

Vi lover, at vi tager din tandlægeskræk seriøst og at vi gør alt hvad der står i vores magt, for at dit besøg hos os bliver så behageligt som muligt!

Vi har særligt fokus på tandlægeskræk

Læs mere om hvad vi gør for dig

Tryg og Smertefri behandling

Læs mere om smertefri behandling

Vi har lørdagsåbent

Se mere om akut tandlæge

Læs hvad vores patienter synes om os

Se vores Luksus-tandlægeklink i ILLUM

Tandlæger til helt almindelige priser

Hos Tandlægerne ved Storkespringvandet ved vi, at prisen er en afgørende faktor, når man skal til tandlægen. Derfor gør vi en dyd ud af at levere højeste kvalitet til helt almindelige priser.

Højeste kvalitet

Hos Tandlægerne ved Storkespringvandet går vi aldrig på kompromis med kvaliteten. Vi anvender altid det nyeste og bedste udstyr for de bedste behandlinger, så du som patient opnår det ideelle resultat.

Vi er lukket. Vi åbner igen lørdag kl. 08:00

Se alle åbningstider

Kontakt os på 69 89 61 69

Bestil tid

Hvordan ved jeg at mit barns mælketænder er på vej?

Der er en række typiske tegn på, at børns første tænder er på vej. Det er vigtigt at sikre sig, at børnene er utilpasse på grund af mælketændernes frembrud og ikke på grund af noget andet, der ikke er som det skal være. De typiske symptomer børn får ved tandfrembrud er:

  • Ændret/forstyrret søvnmønster.
  • Børn er generelt mere irritabelt og utrøstelig.
  • Gummerne i det område hvor tanden er ved at bryde frem kan være hævet, rødt og irriteret eller hvidt og hårdt (fordi tanden er brudt frem fra kæbeknoglen og ligger lige under tandkødet).
  • Der kan fremkommende lidt blod i det område, hvor tanden bryder gennem gummerne.
  • Der er typisk øget tendens til at savle.
  • Der forekommer et øget behov for at have ting i munden, og børnene vil gerne tygge eller bide i disse genstande.
  • Tynd afføring, nedsat appetit og let feber kan forekomme, men følger ikke altid et tandfrembrud. Feberen må desuden ikke overstige 38,5 grader celsius, da feberen så typisk skyldes noget andet.

 

Hvad kan man gøre for at afhjælpe barnets symptomer?

Det er vigtigt at understrege, at selv om børnene kan være utilpasse og irritable, er der ikke noget alvorligt eller skadeligt for børnene ved tændernes frembrydningsproces. Derfor kan man alligevel godt afhjælpe symptomerne, så børnene trøstes og finder ro.
En række af råd til, hvordan man kan hjælpe sit barn igennem perioden med tandfrembrud er:

  • Gummerne masseres/gnubbes i det område, hvor tanden er ved at bryde frem. Dette kan gøres med let tryk og med en ren finger for at undgå for mange bakterier i børnenes mund.  Dette kan også gøres med en blød tandbørste.
  • Ligesom i så mange andre situationer kan en sut have en beroligende effekt på børn. Man kan prøve at afkøle sutten i køleskabet, da dette kan supplere suttens beroligende effekt med let kulde til et irriteret og eventuelt hævet område. Kom aldrig sutten i fryseren.
  • Børnene har behov for at bide i ting. Det er ikke hensigtsmæssigt, at børn bider på hårde genstande, og man kan derfor købe en bidering til børnene, som kan afhjælpe behovet, samt de kløende fornemmelser i gummerne, som børn kan føle.
  • Børnene kan ligeledes få en sutteklud, der kan hjælpe børnene til at finde ro. Samtidigt afhjælper det børnenes øgede tendens til at savle.

 

Bestil tid her

Skæve tænder og trangstilling

I nogle tilfælde mistes en mælketand før tid, f.eks. på grund af huller i tænderne eller traumer. I disse tilfælde er den blivende tand ikke tilstrækkelig dannet til at frembryde, og derved efterlades der en tom plads i tandrækken. Tænderne har en egenskab til at vandre hen, hvor der er plads. Specielt ses en fremdriftskræft, som gør, at tænderne bevæger sig fremad mod fronten i kæben. Derfor er der ved for tidlig fældning af en mælketand stor sandsynlighed for, at nabotænderne vandrer mod den tomme plads i tandrækken. Tandvandringen kan medføre, at der ikke er plads til, at den blivende tand kan bryde frem det oprindelige sted, og den tvinges derved til at frembryde et andet sted.

På den måde kan man få “skæve” tænder og trangstilling, som betyder, at tænderne sidder så tæt, at de roterer, skubber til hinanden og/eller presses ud af tandrækken. På den måde forskydes tændernes placering, så de ikke længere sidder lige efter hinanden i kæben, men evt. ud mod kinden eller ind mod mundhulen.

Ligeledes kan trangstilling skyldes vækstafvigelser. Hvis kæben ikke vokser tilstrækkeligt, er der ikke plads til de blivende tænder.
I nogle tilfælde rettes tænderne af sig selv ind i takt med, at kæben vokser og bliver større. I andre tilfælde er der behov for hjælp i form af en bøjle. Dette er alt sammen noget, som professionelle bøjletandlæger (ortodontister) tager stilling til. Børn og unge bliver løbende screenet og observeret under deres besøg hos børnetandplejen.

Gode råd for at undgå trangstilling

  • Start tandbørstning fra børns første tænder for at undgå for tidlig tab af mælketænderne grundet huller i tænderne.
  • Kost med lavt sukkerindhold nedsætter ligeledes risikoen for huller i tænderne, og dermed for tidlig tab/fældning af mælketænder.
  • Sørg for regelmæssigt tandlægebesøg startende fra, at børnene er 2 til 3 år. Herved kan tandlægen holde øje med, om der skal igangsættes behandling, og om mundhygiejnen er sufficient.
  • Mistes en mælketand for tidligt, er det muligt at indsætte en såkaldt ”pladsholder”. Denne holder, som navnet indikerer, pladsen fri. Med andre ord holder den nabotænderne væk, så den underliggende blivende tand, kan frembryde det korrekte sted.

 

Bestil tid her