Spring til indholdet
Vores telefon har åbent mandag til torsdag kl. 07:15-16:30, fredag 7:15-14:30 og lørdag 07:45-14:00.
Vi er lukket. Vi åbner senere i dag kl. 08:00
Bestil tid på 69 89 61 69

Gradvis ekskavering

Lad os hjælpe dig med at blive kvit dybe huller i tænderne.

tandlaegeskraek

Har du huller i tænderne? Det er helt almindeligt og alle mennesker rammes af det!

Til trods for, at du har god mundhygiejne er det naturligt, at der kan opstå huller i tænderne – også selvom, du børster tænderne hver dag.

Dog er det vigtigt, at du får behandlet hullerne, da det kan forebygge at problemerne udvikler sig og dermed blive svære, og dyre, at behandle. Har du allerede fået meget dybe huller, som har intim kontakt til tandens nerve, så udfører vi gradvis ekskavering.  Det er med andre ord en behandling, der udføres på tænder med huller, der defineres som profunde.

For mere information om huller i tænderne og deres inddeling, se afsnittet: Huller i tænderne.

Du er i trygge hænder

Tandlægerne og tandplejerne hos Tandlægerne ved Storkespringvandet, består udelukkende af topkvalificeret profiler.

For os er det vigtigste, at vores kvalitet er i top, og at du som patient opnår det bedste resultat. Vores faglighed kommer dig tilgode, når du skal have lavet en gradvis ekskavering. Vi er udstyret med de nyeste og bedste redskaber samt teknikker, der muliggør en hurtig og smertefri behandling.

 

Hvad er gradvis ekskavering?

Helt overordnet kommer navnet gradvis ekskavering fra, at man opdeler ren-ekskaveringen (renselsen af hullet i tanden) i to seancer.

Når der kommer et hul i tanden, bliver tandens mineral opløst af bakterierne, og bakterierne trænger dermed ind i tanden. Med tiden bliver hullet større og større, hvis ikke man kommer til tandlægen og modtager behandling herfor. Til sidst er hullet så stort, at det når helt tæt ind til nerven.

Når man så kommer til tandlægen og skal have renset tanden for bakterier og opløst og usundt tandsubstans, kan det være næsten umuligt at gøre i én seance, da man så vil rense helt ind til nerven, fordi hullet når helt derind. Her anvendes derfor gradvis ekskavering med stor fordel.

Tandlægebehandling

Metode

tandrensning

 

Metoden ved gradvis ekskavering er, at man ikke fjerner alt det såkaldte carierede tandvæv (det usunde tandvæv med bakterier) i første omgang.

Hvis alt dette usunde tandvæv fjernes, er der nemlig risiko for, at man rammer nerven – og risikoen for at tanden i stedet skal have en rodbehandling, er derved stor.

For mere information vedrørende rodbehandling, se afsnittet: Rodbehandling.

 

Vi er her for at hjælpe dig

Signe M. Tandplejer

Lad os hjælpe dig med gradvis ekskavering!

Bestil tid her

 

Høj kvalitet til gode priser

Se vores prisliste

Stor erfaring med tandlægeskræk

Se hvordan her

Branchens bedste udstyr

Læs om vores kvalitet

Lad os hjælpe dig med gradvis ekskavering!

Bestil tid her

 

Sådan takler vi Tandlægeskræk

Frygter du at gå til tandlæge, eller frygter du blot tanken om at bestille en tid hos tandlægen? Vi lover at passe rigtig godt på dig!

Hos Tandlægerne ved Storkespringvandet, er du altid meget velkommen. Hvis du vil give os lov, vil vi utrolig gerne vise dig, at vi rent faktisk kan hjælpe dig helt af med din tandlægeskræk – også kaldet odontofobi.

Vi lover, at vi tager din tandlægeskræk seriøst og at vi gør alt hvad der står i vores magt, for at dit besøg hos os bliver så behageligt som muligt!

Vi har særligt fokus på tandlægeskræk

Læs mere om hvad vi gør for dig

Tryg og Smertefri behandling

Læs mere om smertefri behandling

Vi har lørdagsåbent

Se mere om akut tandlæge

Læs hvad vores patienter synes om os

Lad os hjælpe dig med gradvis ekskavering!

Bestil tid her

Se vores Luksus-tandlægeklink i ILLUM

Tandlæger til helt almindelige priser

Hos Tandlægerne ved Storkespringvandet ved vi, at prisen er en afgørende faktor, når man skal til tandlægen. Derfor gør vi en dyd ud af at levere højeste kvalitet til helt almindelige priser.

Højeste kvalitet

Hos Tandlægerne ved Storkespringvandet går vi aldrig på kompromis med kvaliteten. Vi anvender altid det nyeste og bedste udstyr for de bedste behandlinger, så du som patient opnår det ideelle resultat.

Vi er lukket. Vi åbner senere i dag kl. 08:00

Se alle åbningstider

Kontakt os på 69 89 61 69

Bestil tid

Sådan foregår seancerne

1. Seance

Man fjerner så meget som muligt usundt tandsubstans i 1. seance – uden at fjerne det, der er tættest på nerven helt centralt. Det er typisk meget lidt usundt tandsubstans, der efterlades, da man renser alt det usunde tandsubstans væk i de yderste af tandlag. Efter denne seance påføres den usunde rest af tandsubstans centralt mod nerven et bakteriocidt (bakterie-dræbende) materiale, og herefter fyldes kaviteten med en midlertidig fyldning.
Det bakteriocide materiale har en høj pH værdi. Dette kan bakterier ikke så godt lide, og materialet dræber derfor de bakterier, der er tilbage i det usunde tandvæv.

Herefter skal der gå nogle måneder, hvor tandens eget forsvar skal have tid til at få sin virkning. Tandens nerve har nemlig den egenskab, at når den irriteres af udefrakommende påvirkninger, som f.eks. bakterierne ved caries, kan den trække sig tilbage og dermed øge afstanden til det, som truer dens overlevelse. Dette forsvar kommer af, at nerven kan stimulere dannelsen af ekstra tandvæv helt inde centralt i tanden i det område, hvor nerven irriteres. Dette ekstra lag af tandvæv kaldes tertiær dentin, eller irritationsdentin. Dentin er det faglige ord for tandbenet, og tertiær dentin er et tandvæv meget lig det tandvæv, som tandbenet består af. Ved dannelsen af dette ekstra lag af tandbenet, kan nerven øge afstanden til bakterierne og give sig selv længere levetid.

Udover at tanden selv kan gøre noget for at overleve tilstedeværelsen af bakterier i det usunde tandsubstans, og at vi hjælper den på vej ved anvendelse af bakteriedræbende midler, gør fjernelsen af størstedelen af bakterier en stor del af arbejdet også. Langt de fleste bakterier og usundt tandvæv fjernes ved 1. seance i den gradvise ekskavering og den mængde af stimuli, som nerven modtager på grund af tilstedeværelsen af bakterier, nedsættes derfor kraftigt.

2. Seance

Efter 4-8 måneder kan 2. seance i den gradvise ekskavering påbegyndes. Den midlertidige fyldning fjernes, og man kan nu fjerne efterladte usunde tandsubstans fra første ekskaveringsseance. Dette er netop muligt nu, fordi der er blevet dannet dette ekstra lag af tandvæv ind mod nerven, så det usunde tandsubstans ikke længere er i intim kontakt med nerven. Alligevel gøres dette med stor forsigtighed, da der ikke er kilometervis af tandsubstans ind til nerven. Når tanden er helt sund, kan den endelige restaurering laves, som typisk er en plastfyldning. Se eventuelt afsnittet: Fyldningsmaterialer. På den måde undgår tanden rodbehandling og dermed svækkelse af tanden.

Der er stor succes med gradvis ekskavering, og ofte går en sådan behandling godt i mange år. Det er bare ikke altid muligt at undgå rodbehandling alligevel, uanset hvor forsigtig man går frem med renselsen af tanden. Nogen gange er tandens nerve så irriteret, at nerven ikke kan reddes –  og rodbehandling er derfor den korrekte behandling at påbegynde. For mere information herfor, se afsnittet: Rodbehandling.

Jo før du kommer til tandlæge med et hul i en tand, des bedre prognose har tanden for at undgå rodbehandling. Regelmæssige tandlægebesøg er derfor essentielt i opretholdelsen af god tandsundhed.

 

Lad os hjælpe dig med gradvis ekskavering!

Bestil tid her