Spring til indholdet
Vores telefon har åbent mandag til torsdag kl. 07:15-16:30, fredag 7:15-14:30 og lørdag 07:45-14:00.
Vi er lukket. Vi åbner igen lørdag kl. 08:00
Bestil tid på 69 89 61 69

Tandbro

Lad os hjælpe dig med at erstatte mistede tænder.

tandimplantat

Skal du have lavet en tandbro?

Mange sygdomme i mundhulen kan, hvis de forekommer i en slem nok grad, føre til tab af tænder.  Regelmæssige eftersyn hos tandlægen kan ofte forhindre, at tænder mistes, fordi tilstandene opdages, inden de når et punkt, hvor de ikke kan reddes.

Står du i den situation at have mistet én eller flere tænder, vil vi her hos Tandlægerne ved Storkespringvandet gøre alt for at hjælpe dig med at få dit fulde smil igen.

Bestil tid hvis du skal have lavet en rodbehandling

Du er i trygge hænder

Hos Tandlægerne ved Storkespringvandet, møder du kun de bedste tandlæger og tandplejere.

Vi sætter kvalitet over alt andet og vil gøre alt for, at du opnår fuld tilfredshed. Dette gælder også, når du skal have lavet en tandbro. Vi har både de nyeste redskaber og de nyeste teknikker til at hjælpe dig hurtigt og smertefrit.

Manglende tænder

Ved tab eller fjernelse af tænder, er det ofte patienternes ønske at få en eller anden form for erstatning for den mistede tand. Årsagerne til dette kan være æstetiske, som ved tab af tænder i fronten, eller af funktionelle grunde, som ved mangel af de store kindtænder bag til i mundhulen.

Der findes mange løsninger på behandling i et tandsæt, hvor én eller flere tænder mangler. Disse typer af behandlinger kan fe.ks. være tandbro, implantater og proteser. Hvilken type af behandling, der er den mest optimale, er meget individuelt fra person til person. I denne afgørelse indgår mange faktorer. Nogle af disse faktorer er bl.a.: Placeringen i tandrækken – hvor tanden/tænderne mangler, antallet af manglende tænder, økonomi og æstetik.

tandbro

Hvad er en tandbro?

tandlaege-koebenhavn

En klassisk tandbro er en løsning, hvor der dannes en bro mellem to tænder med en teknisk fremstillet erstatningstand hængende mellem sig. På den måde kan en tandbro erstatte en eller flere manglende tænder i tandrækken.

En tandbro udgøres således typisk af to såkaldte bropiller – med den kunstige tand hængende mellem sig. Det vil sige, at bropillerne udgøres af tanden foran og bagved det sted i tandrækken, hvor tanden er mistet. Disse bropiller fungerer som hæfte for erstatningstanden, og får derfor kroner på, hvorpå erstatningstanden kan loddes på.

Således fremstår kronerne på bropillerne og erstatningstanden som én samlet teknisk fremstillet løsning. En tandbro opnår derved gode styrkemæssige egenskaber.

Vi er her for at hjælpe dig

Signe M. Tandplejer
Søren Sehested Tandlæge
Monica Meier Davidsen Klinikchef og ledende tandplejer Læs mere
Coral Nakku Tandlæge

Lad os hjælpe dig med at erstatte manglende tænder med en tandbro!

Bestil tid her

Høj kvalitet til gode priser

Se vores prisliste

Stor erfaring med tandlægeskræk

Se hvordan her

Branchens bedste udstyr

Læs om vores kvalitet

Hvordan ser en tandbro ud i forhold til de naturlige tænder?

Med det voksende fokus på æstetik, er kravene til tandrestaureringer blevet højere. Idag er det teknisk muligt at fremstille tandbroer, der passer fuldstændigt til de naturlige tænder i forhold til farve og form.

Grunden til at tandbroen kan opnå denne flotte naturlige farve er, at man anvender porcelæn som materiale.
Man kan enten fremstille bro-løsningerne i porcelæn alene eller kombinere porcelænet med metal. Metal er et stærkere materiale end porcelæn, og ved at kombinere materialerne i en såkaldt metal-keramik (porcelæn) krone, opnås højere mekanisk styrke.

Det er vigtig, at der ved f.eks. erstatning af de store kindtænder, tages hensyn til kravet om styrke, da broen skal kunne modstå den kraft, den udsættes for, når der tygges.

En tandbro kan desuden laves i rent metal, der er et meget stærkt materiale, men som rent æstetisk ikke er så flot, som en tandbro af porcelæn. Tit vælges en kombination af metal og porcelæn som materiale til en tandbro, da denne kombination både imødekommer æstetiske og funktionelle krav i forhold til styrke. For mere information om de forskellige typer af tandbroer, se nedenfor.

Hvor længe holder en tandbro?

Holdbarheden af en tandbro afhænger af mange forskellige ting. Nogle af disse ting er tekniske ting – som tandbroens materiale, tykkelsen af materialet og udformningen af tandbroen. Andre faktorer er ting, som du selv kan influere på.

tandkronerMundhygiejnen spiller nemlig en væsentlig rolle i holdbarheden af tandbroen. Det vil sige, at hvis du er god til at børste området, anvende tandtråd eller interdentalbørster, er risikoen for huller i tænderne eller parodontose mindre, hvormed tandbroens holdbarhed forlænges. Andre faktorer – som bropillernes tilstand, bidkraft i området, samt tænderskæren (bruksisme) spiller en rolle i tandbroens holdbarhed.

Generelt ser man, at efter 15 år fungerer omkring 3 ud af 4 tandbroer stadigvæk. Der er altså en relativ lang holdbarhed på bro-løsninger. Dog er der faktorer, der kan påvirke holdbarheden væsentligt. Her hos Tandlægerne ved Storkespringvandet har vi altid garanti på fast protestik, der dækker over kroner og tandbroer på 2 år  – med mindre andet er aftalt med tandlægen.

Sådan takler vi tandlægeskræk

Frygter du at gå til tandlæge, eller frygter du blot tanken om at bestille en tid hos tandlægen? Vi lover at passe rigtig godt på dig!

Hos Tandlægerne ved Storkespringvandet, er du altid meget velkommen. Hvis du vil give os lov, vil vi utrolig gerne vise dig, at vi rent faktisk kan hjælpe dig helt af med din tandlægeskræk – også kaldet odontofobi.

Vi lover, at vi tager din tandlægeskræk seriøst, og at vi gør alt hvad der står i vores magt for, at dit besøg hos os bliver så behageligt som muligt!

Vi har særligt fokus på tandlægeskræk

Læs mere om hvad vi gør for dig

Tryg og Smertefri behandling

Læs mere om smertefri behandling

Vi har lørdagsåbent

Se mere om akut tandlæge

Læs hvad vores patienter synes om os

Lad os hjælpe dig med at erstatte manglende tænder!

Bestil tid her

Se vores Luksus-tandlægeklink i ILLUM

Tandlæger til helt almindelige priser

Hos Tandlægerne ved Storkespringvandet ved vi, at prisen er en afgørende faktor, når man skal til tandlægen. Derfor gør vi en dyd ud af at levere højeste kvalitet til helt almindelige priser.

Højeste kvalitet

Hos Tandlægerne ved Storkespringvandet går vi aldrig på kompromis med kvaliteten. Vi anvender altid det nyeste og bedste udstyr for de bedste behandlinger, så du som patient opnår det ideelle resultat.

Vi er lukket. Vi åbner igen lørdag kl. 08:00

Se alle åbningstider

Kontakt os på 69 89 61 69

Bestil tid

Tandbro eller anden behandling?

Behandling med tandbro vælges ved tab af én eller flere tænder, hvor du som patient føler behov for erstatning, og hvor tandlægen bedømmer, at denne behandlingsform er den mest optimale.

Ved bro-behandling opnås:

  • Erstatning for mistet tand
  • Æstetisk flot løsning
  • Mekanisk stærk løsning
  • Stabilisering og styrke af nabotænderne/bropillerne på grund af kroner

Nabotænderne fungerer som bropiller, der stabiliserer og hæfter tandbroen fast i mundhulen. For at de kan give denne støtte, kræver det, at tænderne får kroner på. Dette kan være meget hensigtsmæssigt, hvis nabotænderne i forvejen har store fyldninger i plast eller sølvamalgam (plombe), eller huller eller frakturer. På den måde får nabotænderne en ny stærk restaurering, samtidigt med at den/de mistede tænder erstattes til en samlet pris.

Modsat hvis nabotænderne er fuldstændig intakte, uden defekter eller sygdomme, er bro-behandling muligvis ikke den mest optimale løsning. Denne behandling ville således koste sundt tandsubstans i sunde tænder under beslibningen til kronerne. Her kan et implantat komme på tale som behandlingsvalg, da nabotænderne ikke påvirkes af implantat-behandlingen.

For at bro-behandling overhovedet er muligt, er det nødvendigt med to tænder som bropiller. Derfor er et kraftigt reduceret tandsæt måske bedre tjent med en protese, hvor manglende tænder flere steder i hele kæben kan erstattes i én løsning. Ligeledes, hvis der er tale om erstatning af de bagerste tænder, kan en tandbro være problematisk, da tandbroen ikke ville kunne “hænge” i mellem de naturlige tænder, fordi den bagerste bropille ville mangle.

Her kan implantatbehandling igen overvejes som alternativ. Bro-behandling er således, som indledningsvist nævnt, en behandling, der vælges efter en grundig undersøgelse hos tandlægen med patientens ønsker og behov i fokus.

 

Lad os hjælpe dig med at erstatte manglende tænder!

Bestil tid her

Hvilke typer af tandbroer findes der?

En tandbro kan fremstilles i forskellige materialer, der hver især har sine fordele. Hvilken type af tandbro, der er bedst, er således forskellig fra person til person. Hvilken type tandbro, der er den mest optimale, vælges ud fra, hvor tandbroen skal sidde, hvor stor en belastning den udsættes for, og de æstetiske krav patienten har. En tandbro kan laves af metal – som oftest er guld, ren porcelæn eller en kombination af begge.

 

Guldbro:

En guldbro kaldes også en finerbro. Guld er generelt et rigtig godt materiale at lave tandrestaureringer i, da det er et meget mekanisk stærkt materiale. Derudover er det et meget potent materiale, da det samtidigt er skånsomt for tænderne i modsatte kæbe ved tygning. Det betyder, at det ikke slider så meget på de andre tænder, som andre materialer kan gøre, under funktion.

Grundet guldets styrke er selve beslibningen af bropillerne, for at stabilisere broleddet, meget begrænset. Faktisk kan beslibningen begrænses til kun 0,5-1 mm. På den måde koster løsningen med en guldbro mindre tandsubstans på nabotænderne. Denne fine beslibning medfører ligeledes, at tandbroen får en god kant tilslutning. Med dette menes der, at tandbroen omslutter tæt til nabotænderne, så kanter og utætheder minimeres. På den måde nedsættes risikoen for, at mad sætter sig fast, samt bakterier, der kan føre til et hul i tanden.

Guld er derfor på mange måder godt at anvende til bro-behandling på grund af sine gode egenskaber. Grunden til at man i dag alligevel ikke laver så mange tandbroer i guld er, at guldet jo ikke er tandfarvet  – og derfor stikker ud fra de naturlige tænder. Rent æstetisk er guldbroen altså meget dårligere end tandbroer lavet i keramiske materialer. Netop derfor anvender man ikke guld til tandbroer på tænder, der kan ses. Desuden er guld et dyrt materiale, hvilket også spiller en rolle i valget af materiale til tandbroen. Med de øgede krav til æstetikken er valget af guldbro som behandlingsvalg dalet med årene, og de tandfarvede restaureringer er blevet førstevalg generelt.

Metal-keramikbro:

En metal-keramikbro er den før omtalte tandbro bestående både af metal og keramik/porcelæn. Tandbroen er bygget op, så den inderste del udgøres af et metal-skelet, hvorpå der påbrændes keramik. På den måde opnås en stærk konstruktion med metallet som inderkerne og en æstetisk flot løsning med porcelænet udenpå, der giver tandbroen det naturlige tandfarvede udseende.

Det skal dog siges, at denne konstruktion ikke opnår samme styrke som guldbroen. Derudover kræver denne type tandbro mere slibning på nabotænderne, da både metal og keramik hver især skal have en vis tykkelse for at opnå tilstrækkelig mekanisk styrke til at modstå de kræfter, som den udsættes for ved tygning. Denne type tandbro har ligesom guldbroen en god kanttilslutning, som nedsætter risikoen for, at mad og bakterier sætter sig fast og medfører problemer i området. Kombinationen af en god mekanisk styrke og det flotte tandfarvede udseende gør, at denne type tandbro er den oftest valgte løsning til bro-behandling i dag.

Fuldkeramisk bro:

En fuldkeramisk bro er en tandbro, der kun er lavet i keramik/porcelæn. Tidligere har denne type tandbro ikke været en mulighed, da de keramiske materialer ikke har kunnet leve op til kravet om god styrke og holdbarhed. Keramikken har simpelthen ikke været stærk nok til at kunne modstå kræfterne fra modstående tænder under tygning. De fuldkeramiske broer er derfor det nyeste indenfor kroner og tandbroer, og de er fortsat idag under stor udvikling. I takt med at teknologien har udviklet sig, er det nu teknisk muligt at fremstille fuldkeramiske broer af så stor styrke, at de nu kan anvendes til bro-løsninger. I dag anvendes typisk glaskeramik, som keramisk materiale til kroner og tandbroer.

De fuldkeramiske broer kan bestå af én type keramik hele vejen igennem, eller være opbygget af forskellige lag for at give keramikken en øget styrke. F.eks. kan de fuldkeramiske broer forstærkes med en inderkerne af zirconiumoxid eller aluminiumoxid, hvorpå der brændes en anden keramik udenpå. Disse kaldes Procera-broer.

Alle typer af fuldkeramiske broer har en meget høj æstetik, hvorfor denne tandbro-type især anvendes ved erstatning af manglende tænder i fronten – som ved manglende fortænder eller hjørnetænder. Med de nye tekniske færdigheder indenfor fremstilling af de keramiske broer, kan materialet i dag også anvendes på kindtænder, hvor kravet til materialets styrke er større.

Æstetikken er i dette materiale i top, men den mekaniske styrke kommer ikke op på styrken fra hverken de metal-keramiske broer eller guldbroer. Af disse grunde anvendes fuld-keramiske broer primært til erstatning af tænder, hvor æstetikken vejer højere end styrken.

 

Lad os hjælpe dig med at erstatte manglende tænder!

Bestil tid her

Forløbet ved bro-behandling

Inden man går i gang med bro-behandling, kan det være meget rart at vide, hvordan forløbet er. Typisk strækker bro-behandlingsforløbet sig over nogle uger, da der skal en teknikker ind i billedet, som specialfremstiller tandbroen, så den passer perfekt til dig. Forud for bro-behandling foreligger en undersøgelse af det område, hvor broen skal være. Det som undersøges er:

  • Bropillerne/nabotændernes tilstand. Der må ikke være sygdom i form af infektion omkring bropillernes rodspidser eller andet, der taler imod bro-behandling. Dette kontrolleres ved røntgenbilleder af de to bropiller.
  • Kontrol af tygge/bid funktionen. F.eks. kan den modstående tand i den modsatte kæbe være vokset nedad mod det sted, hvor tanden mangler, da den ikke møder modstand under tygning.
  • Pladsforhold. Tænderne kan være vandret eller roteret på grund af den opståede plads ved tab af en tand.

 

1. Seance hos tandlægen

Efter undersøgelsen, hvor bropillernes tilstand og pladsforholdene bekræfter, at bro-behandling kan lade sig gøre, påbegyndes behandlingen. Først tages et aftryk af de intakte tænder. Dette aftryk tages med henblik på at lave en midlertidig tandbro, som anvendes indtil den endelige tandbro er færdiglavet af teknikeren.

Aftrykket tages i et plastisk materiale i en metal-ske. Dette plastiske materiale hærder efter kort tid, og denne del af 1. seance hos tandlægen er derfor hurtigt overstået.

Herefter påbegyndes beslibningen af nabotænderne, som jo skal fungere som bropiller og have kroner på. Slibningen af tænderne foregår under lokalbedøvelse, så bro-behandling forløber helt smertefrit. Beslibningen af nabotænderne er faktisk næsten den samme som ved beslibning til almindelige kroner. Der slibes hele vejen rundt om de to tænder, og tændernes højde reduceres ligeledes, så der bliver plads til tandbroens materiale. Tænderne slibes i de helt rigtige dimensioner, så tandbroen får den mest optimale form og tykkelse, der giver tandbroen mulighed for en god holdbarhed og styrke.

Typisk beslibes tænderne helt ned til tandkødsranden. Dette giver nemlig oftest det flotteste udseende af tandbroen, samtidigt med at den sidder godt fast på tænderne. Når begge bropiller er slebet til den helt rigtige form, skal slibegrænserne frilægges. Da slibegrænserne går helt ned til tandkødet, skal tandkødet skubbes en smule væk. Dette gøres med nogle små tråde/fibre eller noget materiale, som placeres i tandkødslommerne. På den måde skubbes tandkødet væk, og når fibrene efter nogle minutter fjernes, fremstår slibegrænserne tydeligt. Dette er vigtigt, da slibegrænsen indikerer, hvor tandbroen skal gå. Dette gøres for, at teknikeren har mulighed for at fremstille en tandbro, der passer helt præcist til beslibningerne på tænderne.

Med en blotlagt slibegrænse er tænderne nu klar til, at det endelige aftryk kan tages. Dette aftryk er det endelige aftryk i den forstand, at det er dét, som sendes til teknikeren, og som teknikeren anvender til at fremstille og tilpasse tandbroen ud fra. Det endelige aftryk tages ligeledes i et plastisk materiale. Dette er dog af en anden type, der er mere plastisk og mere solidt end ved det første aftryk, der anvendes til at lave den midlertidige tandbro.

Aftryksmaterialet sprøjtes ned omkring de to bropiller, så de er dækket til, hvorefter en ske fyldes med aftryksmateriale og placeres ovenpå i munden. Dette materiale størkner væsentligt langsommere end det andet materiale anvendt til aftryk. Skeen skal derfor blive i munden i ca. 5 minutter, før aftrykket kan fjernes. Aftrykket skal inspiceres grundigt af tandlægen, inden det sendes til teknikeren. Det er meget vigtigt, at dette aftryk har alle slibegrænser med, og at der ikke er nogle fejl i det. Selv en lille fejl kan medføre, at tandbroen ikke kommer til at passe.

Efterfølgende tages et aftryk af den modsatte kæbe, samt et sammenbidsregistrat. Dette er vigtigt for teknikeren, da han således kan få tandbroen til at passe i alle dimensioner og ved tygning. Sammenbidsregistratet tages ved, at der tygges sammen på et helt tredjemateriale i cirka 1 minut, hvor bidet holdes.

Med alle disse aftryk mangler teknikeren kun én ting for at kunne fremstille tandbroen. Teknikeren skal nemlig vide, hvilken farve tandbroen skal have. Dette bestemmer tandlægen ud fra en såkaldt farveskala, hvor der findes frem til den farve, der passer bedst til netop dine tænder. Farveprøven er altså en vigtig del af forarbejdet, da tandbroen således kommer til at få det helt rigtige udseende og passe ind i tandrækken.

Aftrykkene og den valgte farve kan nu sendes til teknikeren, som starter fremstillingen af tandbroen.

Afsluttende skal den midlertidige tandbro laves, da tænderne jo er blevet beslibet for at gøre plads til tandbroen. Grunden til at man laver denne, er dels for at beskytte de beslebede tænder, men også for at holde tændernes placering. Den tomme plads i tandrækken kan nemlig hurtigt medføre, at tænderne rykker eller roterer sig en smule. Bare den mindste ændring i tændernes placering kan medføre, at tandbroen ikke kommer til at passe. Desuden giver den provisoriske tandbro noget at tygge med og dækker hullet, så det udseendemæssigt fremstår pænere.

Ud fra aftrykket taget inden beslibningen af tænderne finder sted, laves den midlertidige tandbro. I dette aftryk kan der udskæres en tand i det plastiske materiale, hvor tanden mangler. Når så denne fyldes med en slags plast og placeres ovenpå de beslebede tænder, kommer plasten til at udfylde beslibningerne og tomrummet mellem tænderne. Således fremstilles let en midlertidig tandbro, der passer perfekt til de aktuelle tænder. Desuden har tandbroen en farve, der passer nogenlunde til nabotænderne. Den midlertidige tandbro slibes til og poleres, så den passer i højde, form og bid. Når den er helt rettet til, sættes den fast med en midlertidig cement, så tandbroen sidder fast, men er til at få af igen, når den endelige tandbro modtages fra teknikeren.

Herefter er 1. seance hos tandlægen i bro-behandlingen overstået. Tandlægen sender aftryk og oplysninger til teknikeren, der på et dentallaboratorie fremstiller tandbroen.

 

Teknikeren på dentallaboratoriet (1 – 2 uger):

Teknikeren modtager oftest teknikken samme dag, som aftrykkene er taget. Her udstøbes der i første omgang gibsmodeller ud fra de forskellige aftryk. Disse gibsmodeller gengiver dine tænder præcist og muliggør opmålinger og undersøgelser, der ikke er mulige direkte i munden. Teknikeren kan ved brug af disse aftryk fremstille tandbroen, så den passer perfekt i munden på dig. Teknikeren studerer ud fra sammenbidsregistrat og gibsmodel af modstående kæbe tandbroen under tygning. Der kontrolleres, at tandbroen når helt ned til slibegrænserne og ikke længere. Ligeledes kontrolleres, at tandbroen passer nøjagtigt ind mellem bropillernes nabotænder. At fremstille en tandbro kræver hensyntagen til flere faktorer og teknikerens færdigheder og højteknologiske redskaber spiller derfor en stor rolle i fremstillingen af den perfekte tandbro. Vi anvender her hos Tandlægerne ved Storkespringvandet teknikere, der er meget kvalificerede, og som vi har rigtig god erfaring med.

 

2. Seance hos tandlægen:

Nogle gange er denne seance nødvendig og andre gange ikke. Hvis der f.eks. ønskes en metal-keramik bro, kan det i nogle tilfælde være nødvendigt at afprøve metalskelettet, inden der påbrændes porcelæn. Dette kan især være tilfældet, hvis pladsforholdene er begrænsede, eller hvis der er tale om større bro-løsninger med flere led. Afprøvning af metalskelettet foregår på den måde, at den midlertidige tandbro først fjernes, og cementen fra tandbroen renses væk. Skelettet placeres på bropillerne, og pasningen kontrolleres. Både kanttilslutning, form, højde og morfologi tjekkes. Ofte tages et røntgenbillede for at kontrollere, at metallet passer perfekt. Er skelettets pasning i munden god, sendes dette tilbage til teknikeren, der kan påbrænde porcelæn og returnere tandbroen færdig fremstillet.

 

3. Seance hos tandlægen:

Når tandlægen efter 1-2 uger modtager den færdige tandbro fra teknikeren, er bro-behandlingen ved at nå til vejs ende.

Først fjernes den midlertidige bro, samt den midlertidige cement fra bropillerne. Igen kontrolleres tandbroens tilpasning i munden. Den skal passe perfekt på bropillerne, lukke tæt til på slibegrænserne, have god kanttilslutning, passe i højden ved tygning og passe ind i forhold til bropillernes nabotænder. Desuden kontrolleres farven på tandbroen – og her er det vigtigt, at du som patient er tilfreds med udseendet. Ligeledes tages et røntgenbillede for at kontrollere, at tandbroen passer perfekt.

Hvis både tandlæge og du som patient er tilfreds med tandbroen, kan den cementeres permanent. Her er det vigtigt, at området er fuldstændigt tørt. Dette er ret upraktisk i det fugtige miljø, som munden nu er, og derfor anvendes en masse udstyr. Sug, vatruller og luft hjælper til at holde området så tørt som overhovedet muligt under cementeringen af tandbroen.

Under cementeringen arbejdes der intenst, da cementen størkner relativt hurtigt. Efter cementeringen af tandbroen, kan der forekomme overskydende cement, som fjernes efter, at cementen er størknet.

Når tandbroen er sat fast, kontrolleres den igen i forhold til højde og kanttilslutning, så vi afleverer et så godt stykke arbejde som overhovedet muligt. Ligeledes kan der med fordel tages et røntgenbillede igen for at kontrollere, at tandbroen stadig sidder som den skal, og at alt overskydende cement er fjernet.

Tandbroen er nu færdig og kan anvendes fuldt ud ligesom dine andre tænder.

 

Lad os hjælpe dig med at erstatte manglende tænder!

Bestil tid her