Spring til indholdet
Vores telefon har åbent mandag til torsdag kl. 07:15-16:30, fredag 7:15-14:30 og lørdag 07:45-14:00.
Vi er lukket. Vi åbner igen lørdag kl. 08:00
Bestil tid på 69 89 61 69

Dårlig åndeHvorfor får man det?

Vi kommer nok alle til at opleve at have det.

Det kan ramme alle i alle aldre og årsagerne til dårlig ånde kan skyldes en lang række faktorer.

 

Årsager til dårlig ånde

rodbehandling

 

Med et fagligt ord kaldes dårlig ånde for halitose, og det er et meget velkendt problem, som mange mennesker lider af. Faktisk helt op til 50 % af den danske befolkning. Det vil sige, at ca. hver anden har følt eller føler, at de har dårlig ånde. Dårlig ånde er en subjektiv diagnose, men tandlægen har faktisk pligt til at informere dig som patient, hvis du har halitose. Dårlig ånde kan nemlig være tegn på sygdomme – og skal derfor ikke ignoreres.

Årsager kan være:

  • Dårlig mundhygiejne
  • Sygdomme i mundhulen
  • Sygdomme i kroppen
  • Madvarer
  • Rygning
  • Nedsat spytdannelse

Lider du af dårlig ånde? Så tag en snak med din tandlæge og få nogle gode råd!

Bestil tid her

Dårlig mundhygiejne

tandlaege-koebenhavn

 

Grunden til, at dårlig mundhygiejne kan føre til dårlig ånde, er bakteriernes tilstedeværelse på tænderne. Bakterierne ophobes i takt med, at de ikke fjernes på grund af manglende renholdelse af tænderne og tungeryggen. Bakterierne danner nogle svovlholdige luftarter som affaldstoffer for deres stofskifte, og det er netop disse, der giver dårlig ånde.

Fjernelse af bakteriebelægninger på tænder og tungeryg vil afhjælpe den dårlige ånde. Det er derfor vigtigt, at du selv opretholder en god mundhygiejne ved tandbørstning, anvendelse af tandtråd eller tandstikkere samt regelmæssige eftersyn og tandrensninger hos tandlægen.

Sygdomme i mundhulen

 

Sygdomme i mundhulen kan f.eks. være huller i tænderne, parodontose eller tandkødsbetændelse. Her er årsagen igen bakterierne på tænderne og i tandkødslommerne, der danner svovlholdige luftarter, som giver dårlig ånde.

Desuden kan der ved frembrud af f.eks. visdomstænder opstå dårlig smag i munden og halitose. Der kan nemlig opstå betændelse omkring en frembrydende tand, og det kan ligeledes både smage og lugte dårligt.
Det er derfor vigtigt, ved længerevarende dårlig smag eller lugt fra mundhulen, at kontakte din tandlæge for udredning og eventuel behandling.

tandimplantat

Sygdomme i kroppen

tandimplantat

 

Dårlig ånde kan, udover at indikere sygdomme i mundhulen, også indikere at der er sygdom et andet sted i kroppen. F.eks. ved forkølelse eller ondt i halsen kan der opstå dårlig ånde. Det skyldes infektioner i næse og svælg. Derudover kan dårlig ånde faktisk være et tegn på blandt andet nyredefekt, infektioner i mave-tarm-kanalen og diabetes.

Det er derfor vigtigt ikke at ignorere problemet gennem længere tid, men at konsultere din tandlæge for at udrede årsagen.

Madvarer og rygning

 

At madvarer kan føre til dårlig ånde giver lidt sig selv. Det er velkendt, at f.eks. hvidløg kan give halitose. Grunden til at nogle madvarer kan medføre dårlig ånde er, at der frigives luftarter fra tarmen, som absorberes i blodet og udåndes gennem vores udåndingsluft. Der er intet farligt ved det, og det er helt normalt.

For at undgå at det sker skal de fødevarer, som giver den dårlige lugt, blot undgås. Ellers kan skylning med vand, mundskyllemidler eller tandbørstning hurtigt afhjælpe efter indtag.

Rygning medfører også en øget risiko for halitose. Derudover øger rygning risikoen for at få parodontose, som er en anden vigtig diagnose, der kan medføre dårlig ånde.

tandimplantat

Nedsat spytdannelse

Nogle medikamenter kan medføre dårlig ånde – både direkte og indirekte. Indirekte kan medicin medføre dårlig ånde ved at påvirke dannelsen af spyt i mundhulen. De svovlholdige luftgasser i mundhulen, som er den hyppigste årsag til halitose, er nemlig vandopløselige – og spyttet kan på den måde skylle den dårlige lugt væk.

En god oplevelse Ved indtag af medicin, der har den bivirkning, at det nedsætter spyttets dannelse, kan man opleve at få dårlig ånde. Eksempler på sådanne medikamenter er nogle typer blodtryksregulerende medicin, psykiatrisk medicin og hjertemedicin.

Det er velkendt, at morgenånde kan lugte grimt. Grunden til dette er, at under nattens nedsatte muskelaktivitet i munden nedsættes spyttets dannelse, og igen kan man få dårlig ånde grundet dette.
Med alderen kan man blive mere og mere mundtør, og risikoen for dårlig ånde stiger.

Er du mundtør kan du imødekomme problemet ved at skylle munden jævnligt med vand, da vand ligeledes opløser de vandopløselige svovlholdige luftarter.

 

Gode råd mod dårlig ånde

Da de svovlholdige luftarter er vandopløselige, kan jævnlig skylning med vand forbedre symptomerne. Derudover er en god mundhygiejne et stort skridt frem mod en bedre lugt fra munden.

Hvis du over en længere periode oplever dårlig lugt fra munden, skal du kontakte din tandlæge for udredning og eventuel behandling af sygdomme i mundhulen, eller for videre undersøgelse hos egen læge for udredning af sygdomme andre steder i kroppen.

Desuden fås et utal af mundskyllemidler, der kan forbedre den dårlige ånde – men er der sygdomme i mundhulen, forsvinder den dårlige lugt kun midlertidigt, da selve årsagen ikke er fjernet. Det bedste råd vi kan give dig mod dårlig ånde er derfor: Tag en snak med din tandlæge og få specifikke råd.

 

Lider du af dårlig ånde? Så tag en snak med din tandlæge og få gode råd!

Bestil tid her

Vi er lukket. Vi åbner igen lørdag kl. 08:00

Se alle åbningstider

Kontakt os på 69 89 61 69

Bestil tid

Læs hvad vores patienter synes om os

Lider du af dårlig ånde? Så tag en snak med din tandlæge og få specifikke råd!

Bestil tid her