Spring til indholdet
Vi er lukket. Vi åbner igen tirsdag kl. 08:00
Bestil tid på 69 89 61 69

TandpastaHvad man skal kigge efter

Du kan her læse mere om, hvad man skal kigge efter, når man er på udkig efter en ny tandpasta.

Fjernelse af bakterier

Anvendelsen af tandpasta i forbindelse med tandbørstning er for de fleste en del af den daglige mundhygiejne-rutine. Tandpasta på tandbørsten letter fjernelsen af snavs på tænderne.

I belægningerne på tænderne sidder mange bakterier, der kan skade tænderne og føre til tandsygdomme som parodontose og huller i tænderne.

En god mundhygiejne-rutine med tandbørstning kombineret med tandpasta er derfor essentiel i opnåelsen af en god tandsundhed.

Nedsæt risikoen for huller i tænderne

Udover at tandpasta i forbindelse med tandbørstningen rent mekanisk fører til fjernelse af belægninger på tænderne, er der også en række indholdsstoffer, der kemisk har en positiv virkning på tænderne. Nogle af disse ingredienser kan have egenskaber, som nedsætter risikoen for huller i tænderne, nedsætter tandstensdannelsen eller afhjælper følsomme tandhalse. Typisk indeholder tandpastaer følgende ingredienser:

  • Fluorid
  • Slibemiddel
  • Overfladespændingsnedsættende midler
  • Bindemiddel
  • Væskefase og vandbindemiddel
  • Smags- og sødestoffer

Udover at anvende en god tandpasta til at rense sine tænder grundigt, er det vigtigt, at man besøger en tandplejer jævnligt til en tandrensning for at vedligeholde den sunde mundhygiejne!

Bestil tid her

Vi er lukket. Vi åbner igen tirsdag kl. 08:00

Se alle åbningstider

Kontakt os på 69 89 61 69

Bestil tid

Læs hvad vores patienter synes om os

Ingredienser i tandpasta

Fluorid (fluor)

Fluor udgør den vigtigste bestanddel i tandpasta. Fluor har en dokumenteret og bevist hæmmende effekt på udviklingen af huller i tænderne. Fluor i tandpasta spiller således en afgørende rolle i forebyggelsen af huller i tænder. Fluorid kan på mineralniveau styrke tænderne og hæmme bakterierne i tandbelægningerne, som forårsager skade på tænderne. Vi anbefaler derfor altid anvendelsen af en fluoridholdig tandpasta i din daglige mundhygiejne-rutine. For mere information om fluorids virkning i forbindelse med huller i tænderne, se afnittet: Huller i tænderne.

Slibemiddel

Slibemiddel i tandpasta udgøres af små slibepartikler. Disse partikler kan variere i hårdhed, størrelse og form. Jo hårdere og større partiklerne er, des større slibe-effekt får de. Oftest anvendes kridt (calciumfosfat) som slibemiddel. Effekten af slibemidlet er at fjerne farvestoffer fra tandens overflade. Det er desuden disse partikler, som findes i stor grad i tandpastaer med “whitening” effekt.

Overfladespændingsnedsættende midler

Disse midler kaldes også for detergenter og er det aktive middel, der får tandpastaen til at skumme, hvorfor de også omtales som skummemidler. Overfladespændingsnedsættende midler er syntetisk fremstillet i form af sæbe eller sæbelignedne stoffer. Oftest anvendes midler som natriumlaurylsulfat eller natriumlamylsorcosenial.
Nogle af disse midler kan virke lettere irriterende for mundens slimhinde på nogle få. Får du ofte blistere eller lignende, kan du med fordel snakke med os omring det, så vi kan vejlede dig til den rigtige tandpasta for dig.

Bindemiddel

Et bindemiddel tilsættes tandpastaen for at give pastaen en ensartet konsistens. Ofte anvendes stoffer som alginater, agar eller cellulosederivater.

Væskefase og vandbindende middel

Det er nødvendigt at tilsætte vandbindende stoffer til tandpastaen for at undgå udtørring af pastaen. Sådanne stoffer kan for eksempel være sorbitol, protylen glycol eller glycerin, som alle er nogle gel-agtige væsker.

Smags- og sødestoffer

Smags- og sødestoffer tilsættes ofte tandpastaen for at forbedre smagen af pastaen. Hertil anvendes typisk sødestoffer som sorbitol eller saccarinnareium eller æteriske olier som kanelolie eller mentololie.

 

 

Udover at anvende en god tandpasta til at rense sine tænder grundigt, er det vigtigt, at man besøger en tandplejer jævnligt til en tandrensning for at vedligeholde den sunde mundhygiejne!

Bestil tid her