Spring til indholdet
Vores telefon har åbent mandag til torsdag kl. 07:15-16:30, fredag 7:15-14:30 og lørdag 07:45-14:00.
Vi er lukket. Vi åbner senere i dag kl. 08:00
Bestil tid på 69 89 61 69

Det slidte tandsæt

tandimplantat

Hvorfor opstår der slid af tandsættet?

Der kan være flere årsager til, at vores tænder bliver slidt. Man skelner mellem normalt alderssvarende slid og slid, der opstår hurtigere og tidligere end det alderssvarende slid. Det alderssvarende slid er forårsaget af normal funktion gennem livet og kræver kun sjældent behandling, hvorimod sidstnævnte ofte kræver behandling.

  • Slid af tænder på grund af tænderskæren eller tandpres kaldes attrition. Graden af slid afhænger af, hvor meget man skærer tænder.
  • Slid af tænder, som skyldes kemisk påvirkning (syreskader) kaldes erosion. De hyppigste årsager til erosion er hyppigt indtag af syreholdige drikke eller påvirkning som følge af mavesyre. Over tid opløses tandens beskyttende emalje og blotlægger den indre del af tanden (dentinen).
  • Slid, som skyldes mekanisk påvirkning (f.eks for hård tandbørstning eller overdrevent brug af tandstikker), kaldes abrasion.

Nogle gange kan slid også skyldes, at funktionen ikke er hensigtsmæssig. Et eksempel på det kan være, at tænderne står på en sådan måde, at man slider mere på tænderne end normalt som følge af en forkert tandstilling.

Tænder består af et ydre beskyttende lag – emalje. Emalje er det hårdeste væv i kroppen. Slid igennem emalje tager typisk noget tid. Når der først er slidt igennem emaljen, og det underliggende blødere tandvæv bliver synligt, vil slid ske med en væsentlig større hastighed.

Hvorfor er tandslid et problem?

Tandslid ødelægger tænderne. I starten vil tandslid sjældent være forbundet med store gener da slid igennem emaljen sker langsomt. Derefter vil slid ske hurtigere. Typisk vil man først lægge mærke til problemet, når der er tænder, der begynder at knække, og/eller isninger opstår.

Senere kan generne udvikle sig og medføre forkortede tænder, evt. symptomer fra muskler eller kæbeled samt ændret tandstilling – ultimativt med tab af tænder til følge.

Hør vores tandlæge fortælle, hvordan vi behandler det slidte tandsæt

Hvordan ser slid af tænder ud?

Hvordan behandler man det slidte tandsæt?

Behandling af slid afhænger af graden og årsagen. Simplere behandling kan være små plastfyldninger i kombination med en bidskinne, som man sover med om natten. Stoppe et evt. stort indtag af sure drikke og madvarer, få behandlet et eventuelt problem med mavesyre eller instruktion i korrekt brug af tandbørstning/tandstikker, hvis disse bruges for hårdt eller for meget.

Hvis sliddet er udtalt, og der er slidt meget af tænderne, kan en genopbygning af tandsættet blive nødvendigt. Dette er en større behandling og kræver en individuel behandlingsplan. Man ønsker at bevare så meget tand som muligt, og derfor er behandling med plast eller en kombination med kroner og plast ofte en god løsning.

Kontakt os her

Behandlingsforløb

Typisk vil du blive set til en konsultation for vurdering af, hvor udtalt sliddet er, og hvad der er af muligheder for behandling. Hvis sliddet er begrænset, kan man evt. allerede ved første konsultation lave et overslag på en mulig behandling for at stoppe slid og undgå forværring.

Hvis sliddet er udtalt, kan man kort tale om muligheder for behandling, men dette vil kræve en individuel behandlingsplan, der først kan udfærdiges, når man har lavet en grundig analyse/undersøgelse af tandsættet. Man vil derfor få et overslag på, hvad prisen er for sådan en behandlingsplan.

Først når man har lavet en grundig undersøgelse/analyse, kan der udarbejdes en behandlingsplan og gives et overslag. Ønsker man at påbegynde behandling, vil man modtage et informeret samtykke hvor behandlingen gennemgås, og hvor de forskellige detaljer omkring behandlingen samt pris er beskrevet.

Denne patient havde udtalt slid pga. tænderskæren samt stort indtag af citrusfrugter. Biddet er genopbygget i plast og stabiliseret med porcelænsonlays på enkelte kindtænder. Det er meget begrænset, hvad der er foretaget af beslibning på tænderne. Der er tænkt på at bevare så meget af patientens sunde tandsubstans som muligt. Formålet har været at forbedre funktionen samt beskytte tænderne mod yderligere slid samt syreskader. Kroner/facader kan tilføjes hvis der ønskes bedre æstetik.
Vores unge patient kom til os med slidte tænder som følge af tænderskæren. Da sliddet kun var synligt på de forreste tænder, vurderede vi, at den mest skånsomme behandling var tandretning efterfulgt af opbygning af de slidte tænder med plast. Behandlingen er afsluttet med en bidskinne for at undgå fremtidigt slid på tænderne.⁠ ⁠ På klinikken samarbejder vores tandlæger med vores tandretningsteam hos BetterSmile. Det sikrer, at vi kan tilbyde vores patienter behandling i huset, hvor tandretning også indgår som en del af behandlingsplanen.
Denne patient henvendte sig til os med ønsket om et pænere smil. Patienten mangler to fortænder. Patienten blev udredt hos specialtandlæge i ortodonti, men fravalgte en bøjlebehandling samt implantater. ⁠⁠ ⁠⁠ I stedet ønskede patienten at få lavet facader. Der er lavet facader på de seks forreste tænder i overkæben samt plast på de seks forreste tænder i underkæbefronten. Tænderne er bleget. ⁠⁠
Denne patient henvendte sig med ønsket om at få genopbygget sine slidte tænder. Sliddet skyldtes tænderskæren og manglende brug af bidskinne i kombination med syreskader. Han mangler to hjørnetænder og en lille kindtand i overkæben, hvilket har givet mellemrum mellem tænderne. Derudover kunne en af kindtænderne i højre side af overkæben ikke bevares. Leif ønskede hverken at få rettet sine tænder eller behandling med implantater som erstatning for de manglende tænder, men valgte i stedet en løsning med bidhævning i plast samt en bro i højre side af overkæben. Ønskes bedre æstetik i fronten er porcelænskroner nødvendige. Dette behøver man imidlertid ikke få lavet med det samme - det kan udskydes til senere i livet. I dette tilfælde ønskede patienten at vente med kroner i fronten.

Høj kvalitet til gode priser

Se vores prisliste

Stor erfaring med tandlægeskræk

Se hvordan her

Branchens bedste udstyr

Læs om vores kvalitet
Tandlægerne ved Storkespringvandet