Tandudtrækning - Tandlægerne ved Storkespringvandet Spring til indholdet
Vores telefon har åbent mandag til torsdag kl. 07:15-16:30, fredag 7:15-14:30 og lørdag 07:45-14:00.
Vi er lukket. Vi åbner senere i dag kl. 08:00
Bestil tid på 69 89 61 69

Tandudtrækning

Lad os hjælpe dig med smertefri tandudtrækning.

Tandlægebehandling

Har du en tand, som ikke længere kan bevares?

Hos Tandlægerne ved Storkespringvandet vil vi gøre alt, hvad vi kan for at redde dine tænder, men i nogle tilfælde er tænderne så dårlige, at de simpelthen ikke kan reddes ved diverse tandbehandlinger.

Ved at komme regelmæssigt til tandlægen er der jævnligt kontrol med tændernes tilstand, hvorfor man ofte kan redde tænderne med mindre behandlinger. Hvis du udebliver fra tandlægebesøgene, og der derfor går flere år imellem besøgene, kan tændernes tilstand nå at blive så dårlig, at vi ikke længere kan udføre behandlinger, som kan redde tanden/tænderne. I disse tilfælde kan tandudtrækning være den rigtige løsning.

 

Du er i trygge hænder

Hos Tandlægerne ved Storkespringvandet, møder du kun de bedste tandlæger og tandplejere.

Vi sætter kvalitet over alt andet og vil gøre alt for, at du opnår fuld tilfredshed. Vi ved, at det kan være angstprovokerende for mange at få trukket en tand ud. Hos os er vi meget fokuserede på at gøre hvert tandlægebesøg behageligt, og vi arbejder derfor altid 100 % smertefrit.

Vi er specialiserede i tandlægeangst og er derfor fuld ud kvalificerede til at hjælpe dig igennem behandlingen. Vi har hertil både de nyeste redskaber og de nyeste teknikker til at hjælpe dig hurtigt og smertefrit.

Hvorfor skal en tand trækkes ud?

Gennemgang af behandling

Der kan som nævnt være flere årsager til, at en tand skal trækkes ud. Ofte er det fordi, at tanden er i så dårlig tilstand, at den ikke længere kan reddes med tandbehandlinger. Men helt sunde tænder kan også blive trukket ud, fordi de simpelthen ligger forkert i kæbeknoglen, eller fordi der ikke er plads til dem i tandbuen.

Visdomstænder fjernes i et stort omfang netop på grund af dette, og visdomstænder er således den tandtype, der hyppigst fjernes. For mere information vedrørende visdomstænder og fjernelsen af disse, se afsnittet: Visdomstænder.

Hvis du ønsker at læse mere uddybende om andre faktorer, læs da nederst her på siden.

Hvordan fjernes en tand?

Der skelnes imellem 3 forskellige måder at fjerne en tand på. Hvilken type, som anvendes, bestemmes ud fra tandtype, om den sidder i overkæben eller underkæben og af tandens tilstand. De 3 typer af tandekstraktion er:

  • Simpel tandekstraktion. Dette er en fjernelsen af en tand, som er relativ nem at fjerne. Med nem hentydes der til, at tanden kan fjernes med en tang eller med anvendelsen af såkaldte elevatorer.
  • Kompliceret tandekstraktion. Ved en kompliceret tandekstraktion fjernes mere komplicerede tænder.  Her kan tanden ikke blot fjernes med tang eller elevator, men skal eventuelt deles op i flere dele før, at den kan fjernes. Desuden kan der være tale om en kompliceret tandekstraktion, hvis rødderne under fjernelsen knækker.
  • Amotio – operativ fjernelse af en tand. Her man nødsaget til at lave et kirurgisk indgreb for at fjerne tanden. Her arbejdes der under helt sterile forhold, da der skal åbnes op i både tandkød og knogle til tanden, for at kunne fjerne den. Det er ofte nødvendigt at udføre amotio ved fjernelse af visdomstænder, der ikke er fuldt frembrudte og ved tænder, der er så nedbrudt, at man ikke kan få greb med en tang om dem.

Se prisliste for de forskellige typer her.

Vi er her for at hjælpe dig

Signe M. Tandplejer

Lad os hjælpe dig med smertefri tandudtrækning!

Bestil tid her

 

Hvordan foregår en tandekstraktion?

Uanset hvilken type af tandekstraktion, der skal udføres, skal vi altid have et røntgenbillede forud for behandlingen.

På dette røntgenbillede kan tandlægen se, hvordan tanden nemmest kan trækkes ud, og om der er behov for enten kompliceret eller operativ fjernelse af tanden.
Derudover starter vi altid ud med at give dig en god bedøvelse.

Vi arbejder altid 100 % smertefrit – også ved anlæggelsen af bedøvelsen. Vi anvender en teknik, der gør, at du næsten ikke kan mærke, at vi lægger bedøvelsen.
Når du er godt bedøvet, fjernes tanden alt efter hvilken type af tandekstraktion, der er mulighed for at udføre.

Den simple tandekstraktion
1.

Ved den simple tandekstraktion løsnes tanden med forskellige instrumenter, som hedder luxatorer og elevatorer. Disse instrumenter kan lidt sammenlignes med en lille skruetrækker, der kan lirke tanden løs fra kæbeknoglen. Når tanden er løs, kan den fjernes med en tang. I nogle tilfælde kan tanden fjernes blot ved at lirke den løs med en tang. Når tanden er ude, trykker tandlægen lidt på området og placerer noget gaze. På dette skal du efterfølgende bide sammen, så der kommer tryk på såret. På den måde standses blødningen ofte indenfor nogle minutter.

Den komplicerede tandekstraktion
2.

Den komplicerede tandekstraktion foregår sådan set på samme måde. Ofte tager det bare længere tid, fordi tanden sidder mere fast og derfor er sværere at fjerne. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at dele tanden med et bor, så tanden kan løsnes og fjernes i flere dele.

Den kirurgiske tandekstraktion
3.

Ved kirurgiske ekstraktioner bliver det hele lidt mere kompliceret. Efter anlæggelse af bedøvelsen vil der ske en klargøring. Alt skal nemlig være helt steril. Tandlæge og assistent får således sterile klæder på, og du tildækkes ligeledes med en steril dug. Det hele kan godt virke lidt voldsomt, men husk på, at det blot er for at sikre dig som patient. Ved at arbejde helt sterilt forhindres der, at udefrakommende bakterier kan komme til området.
Når alt er gjort klart, kan selve operationen begynde. Der lægges et lille snit i tandkødet, som derved kan skubbes forsigtigt til side.

Den kirurgiske tandekstraktion
3.1

Herefter fjernes der lidt knogle, og tanden kan eventuelt blive delt med et bor, så den lettere kan fjernes. Når tanden er fjernet, skylles der grundigt med sterilt saltvand, og tandkødet syes sammen med nogle fine små sting. Du får også her et stykke gaze, som du skal bide sammen på for at lægge kompres på såret. Du vil efterfølgende få en grundig vejledning i, hvordan du den næste uges tid skal forholde dig. Ca. en uge efter operationen skal du komme igen til kontrol og fjernelse af stingene.


Høj kvalitet til gode priser

Se vores prisliste

Stor erfaring med tandlægeskræk

Se hvordan her

Branchens bedste udstyr

Læs om vores kvalitet

Lad os hjælpe dig med smertefri tandudtrækning!

Bestil tid her

 

Sådan takler vi Tandlægeskræk

Frygter du at gå til tandlæge, eller frygter du blot tanken om at bestille en tid hos tandlægen? Vi lover at passe rigtig godt på dig!

Hos Tandlægerne ved Storkespringvandet, er du altid meget velkommen. Hvis du vil give os lov, vil vi utrolig gerne vise dig, at vi rent faktisk kan hjælpe dig helt af med din tandlægeskræk – også kaldet odontofobi.

Vi lover, at vi tager din tandlægeskræk seriøst og at vi gør alt hvad der står i vores magt, for at dit besøg hos os bliver så behageligt som muligt!

Vi har særligt fokus på tandlægeskræk

Læs mere om hvad vi gør for dig

Tryg og Smertefri behandling

Læs mere om smertefri behandling

Vi har lørdagsåbent

Se mere om akut tandlæge

Læs hvad vores patienter synes om os

Lad os hjælpe dig med smertefri tandudtrækning!

Bestil tid her

Se vores Luksus-tandlægeklink i ILLUM

Tandlæger til helt almindelige priser

Hos Tandlægerne ved Storkespringvandet ved vi, at prisen er en afgørende faktor, når man skal til tandlægen. Derfor gør vi en dyd ud af at levere højeste kvalitet til helt almindelige priser.

Højeste kvalitet

Hos Tandlægerne ved Storkespringvandet går vi aldrig på kompromis med kvaliteten. Vi anvender altid det nyeste og bedste udstyr for de bedste behandlinger, så du som patient opnår det ideelle resultat.

Vi er lukket. Vi åbner senere i dag kl. 08:00

Se alle åbningstider

Kontakt os på 69 89 61 69

Bestil tid

Årsager til tandudtrækning

  • Visdomstænder der ligger forkert i kæbeknoglen og giver problemer.
  • Alvorlig tandsygdom. Hvis din tand har så stort et hul (caries), eller er ramt af meget svær parodontose, kan tanden i værste tilfælde ikke reddes.
  • Alvorlig tandskade/tandtraume. Hvis tanden er skadet i form af, at den er knækket eller revnet, kan tanden i værste tilfælde være i så dårlig stand, at den ikke kan bevares.
  • I forbindelse med tandregulering. I forbindelse med tandregulering kan der i visse tilfælde være behov for at trække tænder ud, for at skabe plads i tandbuen, til at tænderne kan få den optimale placering, der ønskes.
  • Forkert placerede tænder. Hvis en tand står helt forkert i tandrækken og ikke er i funktion, det vil sige at den ikke bliver brugt til for eksempel tygning, kan det i nogle tilfælde være en fordel at fjerne denne.
  • For mange tænder. Man kan få overtallige tænder, hvilket vil sige, at man får for mange tænder i forhold til, hvad man normalt får. Da kæberne typisk ikke er større end normalt, kan disse tænder gøre, at dine tænder sidder for tæt (trangstilling) og derfor skubbes ud af tandbuen så man får skæve tænder. Derudover kan disse forhindre andre tænder i at frembryde.
  • Cancerpatienter. Hvis du har cancer og skal behandles herfor, er det meget vigtigt, at dårlige tænder fjernes. Når man er i behandling for cancer, bliver kroppens immunforsvar nedsat og du er derved i øget risiko for infektioner. Behandlingen forud for cancerterapi, og strålebehandling, er derfor meget radikal, med fjernelse af alle dårlige tænder.

 

Lad os hjælpe dig med smertefri tandudtrækning!

Bestil tid her

 

Hvordan skal jeg forholde mig efter en tandekstraktion?

Hævelse og ubehag er helt normal efter fjernelse af en tand. For at reducere hævelsen kan du holde noget koldt på kinden svarende til det område, hvor tanden er blevet trukket ud. For at afhjælpe smerterne kan du tage noget smertestillende medicin, som panodil eller ipren.
Efter kirurgisk fjernelse af en tand kan smerterne være kraftigere, og tandlægen udskriver derfor et recept på noget stærkere smertestillende medicin til dig, eller du får udleveret noget efter behandlingen. Såret skal have ro til at hele op. Du skal derfor efterfølgende ikke gå og suge i såret eller røre det med tungen eller fingrene. Du må ligeledes ikke drikke eller spise 3 timer efter tandekstraktionen, og så råder vi dig til ikke at ryge de første par dage efter tandekstraktionen.

Generelt har vi følgende råd til, hvordan du skal forholde dig efter en tandekstraktion:

  • Drik og spis ikke de første 3 timer efter tandekstraktionen.
  • Giv såret ro. Undgå at gurgle noget de første 24 timer og hold tungen væk fra området.
  • Spis blød mad de første par dage. Undgå for varme og for stærke madvarer.
  • Spis med modsatte side.
  • Ved simpel og kompliceret tandekstraktion skal du børste tænderne, som du plejer. Dog skal du undgå området, hvor tanden er fjernet, da såret skal have ro til at hele op.
  • Ved operativ fjernelse af en tand, skal du skylle tænderne to gange dagligt med klorhexidin-mundskyl, i ca. 1 minut. Derudover skal du børste tænderne, men uden anvendelse af tandpasta.
  • Undgå, hvis muligt, rygning dagene efter tandekstraktionen. Rygning kan have en negativ virkning på helingen.
  • Undgå motion de første par dage efter tandekstraktionen.

Helingen efter en tandudtrækning tager ca. 7 dage. Dog heler den underliggende knogle væsentligt langsommere op – og det tager faktisk helt op til 6 måneder, før den er helet fuld op. Hvis du ønsker erstatning for din tand, i form af et implantat, går der altså noget tid, før knoglen er klar til erstatningsbehandlingen.

 

Lad os hjælpe dig med smertefri tandudtrækning!

Bestil tid her

 

Hvilke komplikationer er der ved tandekstraktion?

Der findes adskillige komplikationer ved tandudtrækning. Disse komplikationer forekommer yderst sjældent i forbindelse med tandekstraktioner udført hos os. Følgende komplikationer kan dog opstå ved en tandekstraktion:

  • Øget følsomhed af nabotænderne til den fjernede tand.
  • Skade på nabotænderne under behandlingen.
  • Roden knækker og efterlades. Normalt fjernes alt tand fra kæbeknoglen, men i nogle tilfælde kan dette være helt umuligt, eller der kan være risiko for, at man laver skade, hvis man forsøger (f.eks. nerveskade).
  • Infektion efter tandekstraktionen. I disse tilfælde vil du ofte få antibiotika udskrevet af tandlægen.
  • Åbning til bihulerne. Dette kaldes mere fagligt for en sinusperforation. Overkæbekindtænderne sidder i tæt relation til ansigtets store bihuler og i nogle tilfælde kan der ved fjernelse af en overkæbekindtand komme direkte adgang fra mundhulen til bihulen. Dette kan hele op i løbet af nogle uger, men der er i disse uger risiko for infektion i bihulen.
  • Risikoen for nerveskade er størst ved fjernelse af visdomstænder i underkæben, da disse ofte ligger i tæt relation med underkæbens nerve. Ved en skade på denne nerve, vil du opleve føleforstyrrelser i den ene sides underkæbe, læbe og kind.
  • Fraktur af kæben. Dette er yderst sjældent.
  • Såkaldt “dry socket”. En dry socket opstår, når såret efter ekstraktionen ikke får ro. Blodet danner, som en del af helingen, et blodkoagel over knoglen, der er en form for størknet blod. Dette koagel indeholder en masse nyttige ting for helingen og hvis denne af en eller anden årsag skylles væk, kan dry socket opstå. Dry socket kan således komme, hvis du skyller munden for meget det første døgns tid efter tandekstraktionen, eller går og suger i såret, så det ikke får ro til at hele op. En dry socket kan gøre meget ondt, da knoglen bliver blottet.
    Dry socket forekommer oftere ved længerevarende behandlinger, rygere, folk med dårlig mundhygiejne og folk over 30 år.

 

Lad os hjælpe dig med smertefri tandudtrækning!

Bestil tid her