Læs om tandbørsteteknik: Tandlægerne ved Storkespringvandet Spring til indholdet
Vores telefon har åbent mandag til torsdag kl. 07:15-16:30, fredag 7:15-14:30 og lørdag 07:45-14:00.
Vi har åbent i dag fra 08:00 - 17:00
Bestil tid på 69 89 61 69

TandbørsteteknikLær om tandbørstning

Det er vigtigt at børste sine tænder på en korrekt og skånsom måde.

Her lærer du, hvordan du bedst børster dine tænder.

God mundhygiejne

Det er velkendt, at tandbørstning er en vigtig del af en god mundhygiejne-rutine. Ved at anvende en korrekt tandbørsteteknik fjernes snavs og bakterier fra tændernes overflade. Snavs på tænderne kan med tiden føre til tandsygdomme som parodontose og huller i tænderne. For mere information vedrørende disse tilstande, se afsnittene: Parodontose og Huller i tænderne.

Det er derfor vigtigt, at du ikke bare børster dine tænder 2 gange dagligt, men også børster tænderne med en god tandbørsteteknik, så alt snavs fjernes fra tændernes overflade. På den måde opnår du en god tandsundhed.

Udover at børste sine tænder grundigt, er det vigtigt, at man besøger en tandplejer jævnligt til en tandrensning. Det er nemlig ikke alt, man selv kan fjerne.

Bestil tid her

Vigtigheden af korrekt tandbørsteteknik

 

Helt overordnet er det vigtigt, at tænderne børstes omhyggeligt og grundigt – men samtidigt skånsomt. Ved for hård og voldsom tandbørstning kan du påføre tandkødet og tænderne skade.

Tandbørsteskader kan vise sig på tænderne som slid i form af såkaldte usurer. Usurer er det faglige ord for de steder på tænderne, hvor tanden er slidt ned på grund af forkert – og for hård tandbørstning.

Tandbørsteskader kan også vise sig på tandkødet i form af decideret sår eller i form af, at tandkødet trækker sig tilbage. Dette kaldes retraktioner. Når tandkødet trækker sig tilbage, bliver noget af roden synlig, hvilket kan være til gene rent æstetisk for nogle. Tit ses retraktioner og usurer som en kombination i forbindelse med tandbørsteskader.

Tandbørsteskader kan som nævnt være et problem rent udseendemæssigt, men det kan også medføre følsomme tandhalse på grund af sliddet eller på grund af den blottede rodoverflade som følge af, at tandkødet trækker sig.

Vi anbefaler derfor, at man anvender en blød tandbørste i kombination med en effektiv tandbørsteteknik. På den måde får du den mest skånsomme måde en optimal mundhygiejne.

Tandbørster

Høj kvalitet til gode priser

Se vores prisliste

Stor erfaring med tandlægeskræk

Se hvordan her

Branchens bedste udstyr

Læs om vores kvalitet

Vi giver altid vejledning

Tandbørstning

 

Det kan være svært selv at kontrollere om din tandbørsteteknik er optimal eller om der er behov for nogle ændringer. Hvis ikke du kommer regelmæssigt til tandlægen, opdages en forkert tandbørsteteknik typisk først sent – og når der er opstået tandsygdomme, som huller i tænderne og parodontose, eller når tandbørsteskaderne er blevet så store, at du selv kan se dem.

Det er derfor vigtig at komme regelmæssigt til tandlæge, så vi kan hjælpe og vejlede dig på bedste vis med en korrekt tandbørstemetode, inden der opstår problemer med tænder eller tandkød.

Her hos Tandlægerne ved Storkespringvandet går vi meget op i at lære vores patienter at børste tænder korrekt, da tandbørstningen er et fundamentalt element i den gode tandsundhed. Vi vil derfor hellere end gerne vejlede og guide dig til en god tandbørsteteknik og give dig et skub i den rigtige retning mod en optimal mundhygiejne. På den måde kan vi hjælpe dig med at passe så godt på dine tænder som muligt.

Læs hvad vores patienter synes om os

Sådan børster du dine tænder korrekt

  • Børst tænderne 2 gange dagligt: Morgen og aften. Ved at børste tænderne morgen og aften nedsættes risikoen for tandsygdomme.
  • Børst ikke tænderne mere end 3 gange dagligt. Ved ekstrem tandbørstning kan man slide tænderne, så det kan føre til skade på både tænder og tandkød (usurer og rekraktioner).
  • Børst tænderne i 2 minutter af gangen. 2 minutter er, hvad der minimum skal til for at få renset alle tændernes flader. Hvis du børster tænderne i meget mindre tid, får du altså ikke børstet tænderne grundigt nok. Undersøgelser har vist, at langt de fleste børster tænder i under 2 minutter, selvom de selv tror, at de har børstet i minimum 2 minutter. En idé kunne være at sætte et ur, således at du sikrer dig, at der børstes i 2 minutter som minimum.
  • Gå struktureret igennem din tandbørstning. Start for eksempel bagerst i underkæbens højre side, og børst alle tændernes ydre flade her. Tæl til 10 for hver tand du børster og flyt tandbørsten frem i munden og over i venstre side af underkæben til du når den bagerste tand i tandrækken. Herefter rykker du ind på indersiden af tænderne i venstre side af underkæben og kører på samme måde systematisk frem og tilbage til højre side af underkæben. Herefter kan tyggefladerne i underkæben børstes, inden der rykkes til overkæben, hvor samme procedure udføres. Ved at få en effektiv tandbørsterutine sikres der, at alle tandflader renses hver gang der børstes tænder. Husk også at de bagerste tænders bagflade skal børstes. Dette område overses let under tandbørste-rutinen.
  • Børst tænderne med et let tryk. Hvis du børster tænderne for hårdt, kan dette igen føre til skader på tænder og tandkød. Er du en af dem, som skal skifte tandbørste hver anden uge, fordi tandbørstehårene er helt bukkede, kan dette indikere, at du eventuelt bruger et for hårdt tryk under tandbørstningen. Et råd til at forhindre for hårdt tryk under tandbørstningen er, at holde på tandbørstet, som du ville holde om en blyant. På den måde kan det være sværere at anvende et hårdt tryk under tandbørstningen.
  • Anvend, som nævnt, en blød tandbørste for at nedsætte risikoen for tandbørsteskader.
  • Under tandbørstningen er det vigtigt at holde tandbørsten vinkelret på tændernes overflade. Anvend små cirkulære bevægelser, eller små vibrerende frem og tilbage bevægelser med tandbørsten. Tag en tand af gangen. På den måde fjernes snavs og bakterier i hele tandens dimension på bedste vis.
  • Udskift tandbørsten regelmæssigt. Som hovedregel anbefaler vi, at man udskifter tandbørsten hver 3. måned, eller når tandbørstehårene bukker og bliver uregelmæssige.
  • Anvendelsen af en elektrisk tandbørste kan for mange være en fordel. Generelt gælder der, at man kan børste tænderne lige så godt rent med en almindelig tandbørste, som med en elektrisk tandbørste. Men for mange kan det virke lettere at få en helt optimal mundhygiejne med en elektrisk tandbørste frem for med den almindelige. Den elektriske tandbørste gør nemlig meget af arbejdet for dig i form af de små cirkulære eller vibrerende frem og tilbage bevægelser (alt afhængigt af hvilken type elektrisk tandbørste du anvender). Derudover har mange eltandbørster i dag en tidsfunktion. På den måde giver tandbørsten besked når du har børstet i 2 minutter, hvilket sikrer, at der børstet længe nok. Tandbørstning med elektrisk tandbørste er derfor især velegnet til dig, som synes det er svært at opnå en god mundhygiejne med en almindelig tandbørste, eller hvis du på anden måde har problemer med motorikken. F.eks. kan det være praktisk for ældre, personer med bøjle, eller folk med fysiske handicaps at anvende en elektrisk tandbørste.

Udover at børste sine tænder grundigt, er det vigtigt, at man besøger en tandplejer jævnligt til en tandrensning. Det er nemlig ikke alt, man selv kan fjerne.

Bestil tid her