De blivende tænder - Tandlægerne ved Storkespringvandet Spring til indholdet
Vores telefon har åbent mandag til torsdag kl. 07:15-16:30, fredag 7:15-14:30 og lørdag 07:45-14:00.
Vi er lukket. Vi åbner senere i dag kl. 08:00
Bestil tid på 69 89 61 69

De blivende tænder

Lær om de blivende tænder.

Mundskyllevæske

Vil du vide mere om de blivende tænder?

Igennem livet får vi alle to sæt af tænder; først børnetænder, som også kaldes mælketænder, og senere voksentænder. Børnenes tænder skiftes nemlig ud med voksentænder i takt med at børnene vokser og bliver ældre.

Hos Tandlægerne ved Storkespringvandet gør vi alt for at oplyse dig bedst mulig om både de første – og senere blivende tænder. På denne side kan du derfor lære det vigtigste om de blivende tænder.

Du er i trygge hænder

Hos Tandlægerne ved Storkespringvandet, møder du kun de bedste tandlæger og tandplejere.

Vi sætter kvalitet over alt andet og vil altid gøre alt for, at du føler dig tryg. Vi står derfor også altid til rådighed til at vejlede og rådgive dig omkring dine blivende tænder.

Det blivende tandsæts frembrud

De blivende tænder bryder allerede frem fra 6-års alderen og frem til ca. 21-års alderen. Der vil således være en række år i børns liv, hvor tandsættet består både af børne – og voksentænder. Dette benævnes et blandingstandsæt. Typisk når børn bliver omkring de 13 år, er alle mælketænder tabt, og kun de blivende tænder står tilbage.
Tandlægebehandling
Det permanente tandsæt består af 32 tænder udgjort af 16 i overkæben og 16 i underkæben. Hver kæbe har 4 fortænder, 2 hjørnetænder og 6 kindtænder. De 3 kindtænder i hver side er henholdsvis  én 6 års tand, én 12 års tand og visdomstanden til sidst i tandrækken.

Det er ikke alle, der har anlægget til dannelsen af visdomstanden. Derudover er det ikke alle visdomstænder, som bryder frem fra kæben, selvom de er dannet. For mere information vedrørende visdomstænder, se afsnittet; Visdomstænder. Variationer i antallet af tænder er således meget normalt, men nedenfor ses et skema med gennemsnitsalder for frembrud af de forskellige tænder i det blivende tandsæt.
For mere information om tændernes morfologi og opbygning, se afsnittet Tændernes opbygning.

 

DET BLIVENDE TANDSÆT FREMBRUD
OVERKÆBEN
TAND NAVN FREMBRUD ROD FÆRDIGDANNET
1+1 Fortand nr. 1   7-8   år 10-11 år
2+2 Fortand nr. 2   8-9   år 11-12 år
3+3 Hjørnetand 11-12 år 14-15 år
4+4 1. lille kindtand 10-11 år 13-14 år
5+5 2. lille kindtand 11-12 år 13-15 år
6+6 6 års tand   5-7   år   8-10 år
7+7 12 års tand 12-13 år 15-16 år
8+8 Visdomstand 17-21 år 19-23 år
UNDERKÆBEN
TAND NAVN FREMBRUD ROD FÆRDIGDANNET
1-1 Fortand nr. 1  6-7   år  9-10  år
2-2 Fortand nr. 2  7-8   år 10-11 år
3-3 Hjørnetand  9-10 år 12-13 år
4-4 1. lille kindtand 10-12 år 13-15 år
5-5 2. lille kindtand 11-12 år 14-15 år
6-6 6 års tand   5-7   år   8-10 år
7-7 12 års tand 11-13 år 14-16 år
8-8 Visdomstand 17-21 år 19-23 år

 

Bestil tid her

 

Vi er her for at hjælpe dig

Signe M. Tandplejer

Voksentænder

Vores 2. sæt af tænder er de såkaldte voksentænder, som skal holde resten af livet. Selv om disse tænder kaldes voksentænder, frembryder de første allerede i en alder af 6-7 år. Derfor kan man med god fornuft kalde disse tænder for de blivende eller permanente tænder i stedet. Kæberne og kraniet følger børnenes vækst i takt med, at børnene bliver ældre. Til sidst bliver børnetænderne simpelthen for små til de voksende kæber, og derfor udskiftes de med flere og større tænder. Det blivende tandsæt består af 32 tænder kontra de 20, som mælketandsættet består af.

Rokketænder og dannelse af de blivende tænder

De blivende tænder dannes, ligesom mælketænderne, i kæbeknoglen, før de frembryder. Anlæggene til de blivende tænder befinder sig under mælketænderne i kæberne. Kronen er også det første af de blivende tænder, som dannes, hvorimens roden dannes til sidst. Roden bliver ligesom på mælketænderne først færdigdannet noget tid efter, at tanden er fuldt frembrudt. Dannelsen af kronen på de blivende tænder sker imellem eller under rødderne på mælketænderne.

I takt med at mere og mere af de blivende tænder dannes, des mere opad i kæbeknoglen bevæger de sig. Når den blivende tand bevæger sig opad i kæbeknoglen mod mundhulen for at bryde frem, møder den barnets mælketænder. Dette vil medføre, at mælketanden rødder resorberes, hvilket betyder, at de nedbrydes. Tændernes rødder er en essentiel del af  tændernes hæfte i kæben, og når disse nedbrydes, løsnes tanden fra kæben. På den måde bliver mælketænderne løse – hvad vi kender som rokketænder. Når tilpas meget af mælketændernes rod er nedbrudt, tabes/fældes tanden, så der er frit for den underliggende permanente tands frembrud.

 

Bestil tid her

 

Sådan takler vi Tandlægeskræk

Frygter du at gå til tandlæge, eller frygter du blot tanken om at bestille en tid hos tandlægen? Vi lover at passe rigtig godt på dig!

Hos Tandlægerne ved Storkespringvandet, er du altid meget velkommen. Hvis du vil give os lov, vil vi utrolig gerne vise dig, at vi rent faktisk kan hjælpe dig helt af med din tandlægeskræk – også kaldet odontofobi.

Vi lover, at vi tager din tandlægeskræk seriøst og at vi gør alt hvad der står i vores magt, for at dit besøg hos os bliver så behageligt som muligt!

Vi har særligt fokus på tandlægeskræk

Læs mere om hvad vi gør for dig

Tryg og Smertefri behandling

Læs mere om smertefri behandling

Vi har lørdagsåbent

Se mere om akut tandlæge

Læs hvad vores patienter synes om os

Se vores Luksus-tandlægeklink i ILLUM

Tandlæger til helt almindelige priser

Hos Tandlægerne ved Storkespringvandet ved vi, at prisen er en afgørende faktor, når man skal til tandlægen. Derfor gør vi en dyd ud af at levere højeste kvalitet til helt almindelige priser.

Højeste kvalitet

Hos Tandlægerne ved Storkespringvandet går vi aldrig på kompromis med kvaliteten. Vi anvender altid det nyeste og bedste udstyr for de bedste behandlinger, så du som patient opnår det ideelle resultat.

Vi er lukket. Vi åbner senere i dag kl. 08:00

Se alle åbningstider

Kontakt os på 69 89 61 69

Bestil tid