Spring til indholdet
Vores telefon har åbent mandag til torsdag kl. 07:15-16:30, fredag 7:15-14:30 og lørdag 07:45-14:00.
Vi er lukket. Vi åbner igen torsdag kl. 08:00
Bestil tid på 69 89 61 69

Tandkroner

Lad os hjælpe dig med at få en tandkrone på én dag.

tandimplantat

Skal du have lavet en tandkrone?

Hos Tandlægerne ved Storkespringvandet kan vi tilbyde tandkroner af keramisk materiale (porcelæn) lavet på kun 1 dag. Vi er nemlig indehaver af Cerec-systemet, som muliggør fremstillingen af disse gode og flotte tandkroner indenfor et par timer. Faktisk bliver tandkronen fremstillet, malet og brændt på blot 1,5 time, så den passer helt specifikt til din tand med hensyn til både farve og form.

Selvom produktionen af din keramiske krone er hurtig, går vi hos Tandlægerne ved Storkespringvandet ikke på kompromis med resultatet.

Hør vores tandlæge fortælle om tandkroner

Du er i trygge hænder

Hos Tandlægerne ved Storkespringvandet, møder du kun de bedste tandlæger og tandplejere.

Vi sætter kvalitet over alt andet og vil altid gøre alt for, at du opnår fuld tilfredshed. Vores faglighed kommer dig tilgode, når du skal have lavet en tandkrone. Vi har både de nyeste redskaber og de nyeste teknikker til at hjælpe dig hurtigt og smertefrit.

Hvad er en tandkrone?

En tandkrone er en behandling, hvor der sættes en hætte på din tand. Denne hætte fremstilles i et stærkt materiale, som omslutter tanden, og dermed giver tanden en god styrke. En tandkrone er derfor en optimal behandling for tænder, som på en eller anden måde er svækkede. Det kan f.eks. være i tilfælde, hvor tanden er knækket, eller har en meget stor plastfyldning.

For at få plads til denne omsluttende restaurering, skal der fjernes noget tand eller fyldning i hele tandens omkreds. Dette sker ved en beslibning, hvor man forbereder tanden på, at tandkronen skal sidde fast ovenpå. Tanden beslibes derfor efter nogle bestemte principper, så tandkronens holdbarhed bliver så god som mulig.  Der skal både være plads nok til, at tandkronen kan sidde på tanden og tandkronen skal have nok greb om tanden.

tandbro

Hvilke typer af tandkroner findes der?

tandimplantat

En tandkrone kan laves af guld, rent keramik eller en kombination af metal og keramik. Kronen kan desuden fremstilles hos en teknikker i et dentallaboratorium eller hos nogle klinikker, der er indehaver af udstyret og teknologien til dette. Hos Tandlægerne ved Storkespringvandet er vi indehaver af teknologi, som muliggør, at vi selv kan lave keramiske kroner, så vi kan tilbyde vores patienter en krone på blot én dag.

Hvis en teknikker skal indover fremstillingen af en krone forlænges ventetiden i op til nogle uger. Alt afhængigt af, hvor kronen skal sidde, hvilken belastning kronen udsættes for i munden og dine ønsker, vælges den kronetype, der er mest optimal for dig.

Vi er her for at hjælpe dig

Søren Sehested Tandlæge
Coral Nakku Tandlæge
Signe M. Tandplejer
Mie R. Tandplejer og Invisalign-ekspert Læs mere

Lad os hjælpe dig med at få lavet en tandkrone!

Bestil tid her

 

Høj kvalitet til gode priser

Se vores prisliste

Stor erfaring med tandlægeskræk

Se hvordan her

Branchens bedste udstyr

Læs om vores kvalitet

Lad os hjælpe dig med at få lavet en tandkrone!

Bestil tid her

 

Sådan takler vi tandlægeskræk

Frygter du at gå til tandlæge, eller frygter du blot tanken om at bestille en tid hos tandlægen? Vi lover at passe rigtig godt på dig!

Hos Tandlægerne ved Storkespringvandet, er du altid meget velkommen. Hvis du vil give os lov, vil vi utrolig gerne vise dig, at vi rent faktisk kan hjælpe dig helt af med din tandlægeskræk – også kaldet odontofobi.

Vi lover, at vi tager din tandlægeskræk seriøst og at vi gør alt hvad der står i vores magt, for at dit besøg hos os bliver så behageligt som muligt!

Vi har særligt fokus på tandlægeskræk

Læs mere om hvad vi gør for dig

Tryg og smertefri behandling

Læs mere om smertefri behandling

Vi har lørdagsåbent

Se mere om akut tandlæge

Læs hvad vores patienter synes om os

Lad os hjælpe dig med at få lavet en tandkrone!

Bestil tid her

Tandlæger til helt almindelige priser

Hos Tandlægerne ved Storkespringvandet ved vi, at prisen er en afgørende faktor, når man skal til tandlægen. Derfor gør vi en dyd ud af at levere højeste kvalitet til helt almindelige priser.

Højeste kvalitet

Hos Tandlægerne ved Storkespringvandet går vi aldrig på kompromis med kvaliteten. Vi anvender altid det nyeste og bedste udstyr for de bedste behandlinger, så du som patient opnår det ideelle resultat.

Vi er lukket. Vi åbner igen torsdag kl. 08:00

Se alle åbningstider

Kontakt os på 69 89 61 69

Bestil tid

De forskellige materialer indenfor tandkroner

Keramisk krone

Tandkroner i fuld keramik er det seneste skud på stammen i udviklingen af tandkroner. Med en keramisk krone er det muligt at fremstille en krone til tanden, som er meget flot og ligner dine naturlige tænder i høj grad.

Her hos Tandlægerne ved Storkespringvandet anvender vi, som nævnt, Cerec-systemet til at fremstille keramiske kroner.  Der findes en række af keramiske materialer, som kan anvendes, men vi bruger et såkaldt glaskeramisk materiale. Glaskeramik har en lang række af fordele. Det er et relativt stærkt keramisk materiale med et utroligt flot tandfarvet udseende. Det er muligt at fremstille kroner med individuelle farveforskelle, så kronen kommer til at ligne nabotænderne og falder flot ind i tandrækken. Ved anvendelse af Ceres-systemet og glaskeramik til fremstilling af din keramiske krone, opnås en krone, der passer perfekt til din tand både i forhold til form og farve. Og det bedste af det hele er, at du får kronen lavet på 1 dag, så du slipper for at gå rundt med midlertidige løsninger og skal afsætte flere dage til behandlingen. For mere information vedrørende keramiske kroner og Cerec-systemet, se afsnittet: Keramiske kroner med Cerec.

Andre typer af keramiske materialer kan bestå af en inderkerne af meget stærke keramiske materialer som zirkonia (Procera-kroner). Disse kroner bliver således stærkere og anvendes derfor til tandkroner, hvor belastningen er større.
En keramisk krone har ingen metal i sig og derved undgås mørke kanter, som f.eks. kan forekomme ved metal-keramik-kroner.


Metal-keramik-krone

En metal-keramik-krone kaldes også for en MK-krone. Kronen består, som navnet angiver, både af metal og keramik. Inderst har tandkronen en kerne af stærkt metal og udenpå påbrændes keramik (porcelæn). På den måde opnår MK-kronen rigtig gode mekaniske egenskaber, samtidigt med at den har et tandfarvet udseende i form af keramikken yderst. Metallet inderst giver kronen god styrke og pasform. MK-kronen har derfor været den foretrukne krone-type i mange år og har god klinisk dokumentation bag sig.
En krone i metal-keramik kan derfor anvendes på alle tandtyper, hvor der både er krav til udseende og mekanisk styrke. Dog opnår MK-kronen ikke samme flotte udseende som de fuldkeramiske kroner, hvorfor man primært anvender de fuldkeramiske kroner på tænder i fronten med et stort æstetisk behov.
Desuden skal der nævnes, at en MK-krone skal have en vis tykkelse, da der både skal være plads til keramik og metal. Tanden, som skal have krone på, skal derfor beslibes minimum 1,5 mm, hvor man for eksempel ved guldkroner kan nøjes med 0,5-1mm.

 

Guldkrone

Guld er et utroligt godt materiale. Det har en meget høj styrke, samtidigt med at det alligevel er relativt blødt. Dette gør, at en krone fremstillet i guld, kan modstå meget store kraftpåvirkninger under tygningen, uden at det slider på de modstående kæbes tænder.
Hvis du lider af tænderskæren (bruksisme) vil en guldkrone være den mest optimale løsning for dig, da den slider væsentligt mindre på dine tænder, end både fuldkeramiske – og metal-keramik-kroner.
Dét at materialet er så stærkt, gør at man kan udforme kronen meget tynd. Dette betyder, at der ikke behøves at slibe så meget af tanden for at få plads til guldkronen. Faktisk skal den pågældende tand kun beslibes, så 0,5-1 mm fjernes. Det at guldet kan have en så tynd dimension medfører, at guldkronen ofte får en god kanttilslutning til tanden, så bakterier og snavs ikke så let kan sætte sig fast i overgangen fra krone til tand. En guldkrone er således et rigtig godt biologisk valg for dine tænder.
Grunden til at guldkronen alligevel ikke er den hyppigst anvendte kronetype er, at guld jo ikke er tandfarvet. En guldkrone lever derfor ikke op til de æstetiske krav, der for mange er på synlige tænder. Guldkroner anvendes derfor primært på de bagerste tænder i tandrækken, hvor der ligeledes er store krav til kronens styrke.
Desuden er guldpriserne de seneste par år steget, hvorfor en guldkrone er blevet en dyrere behandling.

 

Lad os hjælpe dig med at få lavet en tandkrone!

Bestil tid her

 

Hvilke tænder skal have tandkrone på?

For tænder, som er svækkede af forskellige årsager, kan behandling med en tandkrone være en rigtig god løsning. Denne styrker nemlig tanden, så selv meget svækkede tænder ofte kan reddes og dermed bevares. Nedenfor er nævnt de typiske årsager til, at tænder er svækkede og har brug for behandling med en tandkrone:

  • Tænder med meget store fyldninger. Hvis tanden primært udgøres af fyldningsmateriale frem for tandsubstans øger dette risikoen for, at tanden på et tidspunkt vil knække, hvilket i værste fald kan føre til, at tanden ikke kan bevares.
  • Tænder med store fyldninger, som ikke er sufficiente. Omlavning af disse fyldninger vil koste tandsubstans, og da de er insufficiente (for eksempel knækkede eller har kanter) kan det indikere, at en fyldning ikke er stærk nok til at modstå de kræfter, som den udsættes for og derfor ikke vil holde i længden.
  • Rodbehandlede tænder. Rodbehandlede tænder er mere sprøde og svækkede i forhold til ikke-rodbehandlede tænder. Dels fordi at der under behandlingen fjernes tandsubstans, og dels på grund af at tandens eftergivelighed bliver mindre efter en rodbehandling. De rodbehandlede tænder knækker derfor ofte, hvis ikke de får en tandkrone på. Dette gælder især for de store og små kindtænder, som udsættes for store kraftpåvirkninger, når vi tygger. Alt afhængigt af om der forud for rodbehandlingen har været en rodspidsbetændelse eller ej, skal kronebehandlingen eventuelt udskydes til 6 måneder efter endt rodbehandling. Denne periode skal sikre, at rodbehandlingen er succesfuld inden, der sættes en permanent krone på tanden.
  • Tanden har et stort hul (caries). Store huller i tænderne gør, at der mistes meget tandsubstans, hvormed tænderne svækkes. Hvis tanden fyldes med en plastfyldning vil denne ligeledes blive af stor dimension og risikoen for, at denne knækker, er således også stor.
  • Tanden er knækket og et stort stykke af tanden er mistet. Igen når tandsubstans mistes, svækkes tanden. Hvis der mistes så meget tandsubstans, at en plastfyldning ikke er stærk nok som restaurering, er der behov for en omsluttende behandling i form af en krone.
  • Tanden har en dyb revne i sig (infraktion). Med en revne i tanden er der stor risiko for, at tanden knækker. Hvis revnen ligger dybt i tanden, kan dette få fatale følger for tanden. Med en tandkrone holdes der sammen på tanden, hvorved revnens udvikling standses og risikoen for, at tanden knækker, nedsættes markant.

Med en krone på en svækket tand, vil tanden blive beskyttet –  samtidigt med at den oprindelige funktion opretholdes. Tanden vil med andre ord kunne bruges helt normalt ligesom de andre tænder efter en kronebehandling.
Med visse typer af tandkroner genskabes også tandens æstetik. Kronetyper, som er tandfarvede, giver nemlig et flot naturligt udseende, hvormed tændernes æstetiske funktion genoprettes.

 

Lad os hjælpe dig med at få lavet en tandkrone!

Bestil tid her

 

Hvordan forløber tandkrone-behandlingen?

Behandlingsforløbet for en tandkrone varierer alt afhængigt af, hvilken kronetype du skal have. Er det en guld- , metalkeramik- eller en keramikkrone af andet materiale end glaskeramik, skal disse laves hos en dentalteknikker (konventionelt). Hvis det er en keramik-krone i glaskeramik, kan vi selv fremstille den, hvormed behandlingsforløbet forkortes markant – nemlig til 1 dag. For mere information vedrørende forløbet ved behandling med tandkroner fremstillet ved Cerec-systemet, se afsnittet: Keramiske kroner med Cerec.

Behandlingsforløbet ved konventionelle kroner:

1. trin – Hos tandlægen

Første trin i behandlingen foregår hos tandlægen. Her skal den pågældende tand beslibes efter de specifikke principper, så tandkronen får nok plads og får godt greb omkring tanden. Dette foregår selvfølgelig under bedøvelse, så du ikke mærker noget. Hos Tandlægerne ved Storkespringvandet behandler vi altid 100 % smertefrit – også ved anlæggelsen af bedøvelsen.
Efter beslibningen skal der tages aftryk af tanden. Det er vigtigt, at hele tanden kommer med i aftrykket, og at slibegrænsen fremstår tydeligt heri. På den måde sikres der, at teknikeren kan fremstille en krone, som passer perfekt til tanden. For at gøre dette muligt, skal tandkødet ofte skubbes lidt til siden, så slibegrænsen bliver blotlagt i hele tandens omkreds.  Dette gøres med en lille tråd eller noget materiale, som placeres i tandkødslommerne, og som på den måde skubber tandkødet til siden. Når aftrykket så tages, fremstår slibesgrænsen tydeligt heri.
Der tages også et aftryk af den modstående kæbes tænder og et såkaldt sammenbidsaftryk. På den måde får teknikeren alle de oplysninger, som han skal bruge for at fremstille en krone, der passer helt præcis på din tand.

Hvis kronen skal være i et tandfarvet materiale, kan der hos tandlægen tages en farveprøve. Ved denne farveprøve findes der frem til den farvenuance, som kronen skal have, så den kommer til at passe perfekt ind i tandrækken. I nogle tilfælde foregår dette trin på dentallaboratoriet hos teknikeren.

Da tanden efter dette besøg hos tandlægen er beslibet, kan tanden være følsom og skrøbelig efterfølgende. For at beskytte tandstubben, og for at du ikke skal undvære en tand, laves en midlertidig krone i et plastmateriale (provisorium). Denne cementeres fast midlertidigt og skal således sidde indtil, at den permanente krone er færdig fra teknikeren.
Den midlertidige krone laves som nævnt i et plastmateriale, så den bliver tandfarvet. Den midlertidige krone fungerer derfor både som funktionel og æstetisk midlertidig erstatning for den manglende tandsubstans.
Skal kronen laves på en tand, der sidder langt tilbage i mundhulen, kan man alternativt anvende en aluminiumshætte som provisorium, da denne tåler store kraftpåvirkninger uden at knække.

 

2. trin – Hos dentaltekniker

På dentallaboratoriet udstøbes gibsmodeller ud fra aftrykkene af både den pågældende og den modstående kæbes tænder. Ud fra disse gibsmodeller og sammenbidsaftrykket kan teknikeren fremstille en tandkrone, som passer præcist på din tand i din mund.

 

3.trin – Tilbage hos tandlægen

Når teknikeren har fremstillet kronen, sendes den tilbage til os. Herefter kan du få en tid, og vi kan cementere kronen på permanent.
I først omgang prøves kronen på i munden. Her bedømmes flere ting. Kronens tilpasning til tandstubben kontrolleres, det kontrolleres at der er tæt kontakt til nabotænderne – uden at der er for hård kontakt, kronens højde i sammenbidet registreres, og kronens udseende kontrolleres. Du vil forud for, at kronen permanent sættes fast, blive vist kronen på plads i munden med et spejl. Det er nemlig vigtigt, at du også er tilfreds med kronens udformning og farve.
Der vil typisk også blive taget et røntgenbillede for at kontrollere, at kronen sidder som den skal op mod nabotænderne og på tandstubben.
Er alle krav opfyldt, kan tandkronen sættes fast permanent. Herefter skal cementoverskud fjernes, og der tages igen et røntgenbillede. Dette gøres igen for at kontrollere, at kronen sidder som den skal og for at tjekke, at alt cementoverskud er blevet fjernet. Hvis ikke alt cementoverskud fjernes, kan dette irritere tandkødet.
Med kronen cementeret, kontrolleres og tilpasses kronen i forhold til sammenbidet. Slutteligt pudses og poleres tandkronen. Behandlingen er færdig, og du står nu med en tand kraftigt styrket af en omsluttende stærk restaurering i form af en tandkrone. Du kan herefter bruge tanden helt normalt.

 

Lad os hjælpe dig med at få lavet en tandkrone!

Bestil tid her

Tandlægerne ved Storkespringvandet