Spring til indholdet
Vores telefon har åbent mandag til torsdag kl. 07:15-16:30, fredag 7:15-14:30 og lørdag 07:45-14:00.
Vi er lukket. Vi åbner senere i dag kl. 08:00
Bestil tid på 69 89 61 69

Bideskinne

Skære tænder - Lad os hjælpe dig med at standse uvanen.

Dygtigt personale

At skære tænder er helt almindeligt og opleves af mange!

Man kan enten være bevidst eller fuldstændig ubevidst om, at man skærer tænder. Hvis det f.eks. foregår om natten, mens man sover, kan der skæres tænder i flere timer uden kontrol og viden om det.

Bevidst om det eller ej, er det ikke godt for tænderne at skære tænder. De slides nemlig ved de kraftfyldte tand mod tand bevægelser, som laves under tænderskæren.

Her hos Tandlægerne ved Storkespringvandet er vi derfor meget beviste om at undersøge vores patienter for tegn på bruksisme, så vi kan standse den slidende proces af tænderne hurtigst muligt.

 

 

Hos os er du i trygge hænder

Når du besøger Tandlægerne ved Storkespringvandet, vil du kun møde de mest dygtige tandlæger og tandplejere.

Vi prioriterer kvalitet over alt andet og stræber efter at sikre din fulde tilfredshed. Vores faglige ekspertise kommer til din fordel, særligt når det kommer til behandling af bruksisme. Vi er udstyret med de nyeste redskaber og teknikker, der giver dig en hurtig og smertefri behandling.

 

Natbruksisme

At skære tænder om nattens kaldes med god mening for natbruksisme. Det er den hyppigste form for tænderskæren og kan som sagt foregå helt ubevidst og udenfor vores kontrol.

tandimplantatDet er ikke altid muligt at udlede en årsag til natbruksisme, men der er fundet en række faktorer, som kan forværre og fremme processen.

En meget vigtig faktor, som kan medføre, at man skærer tænder om natten, er stres. Undersøgelser har vist, at personer der gennemgår stressede perioder i sit liv, har en større tendens til natbruksisme sammenlignet med personer med mindre stres i deres hverdag. Der kan ligeledes være andre psykologiske faktorer, som spiller ind. Bruksisme kan også foregå om dagen, hvor man går og spænder og presser tænderne sammen, f.eks. når man er meget koncentreret. Denne form for tænderskæren er dog noget sjældnere.

 

Hvordan ved jeg om jeg skærer tænder?

Nogle gange kan man blive bevidst om, at man skærer tænder, fordi ens ægtefælle eller kæreste klager over lydene, der opstår ved tænderskæren. Udover lydene om natten er der andre ting, som kan indikere, at du skærer tænder om natten.
F.eks. hvis du ofte vågner op og er øm i kinderne og tindingen.

Gennemgang af behandlingHer sidder der nemlig nogle store tyggemuskler, som under nattens tænderskæren arbejder og derfor bliver ømme og belastede af at være i gang hele natten. Man kan derfor vågne op og være øm og stiv i kinderne og ligeledes have hovedpine.

Hovedpinen er typisk af den type, som kaldes en spændingshovedpine, fordi den kommer på grund af de spændinger, der opstår i kæbeled og tyggemuskler under natbruksismen. Derudover er hovedpinen  kendetegnet ved, at den føles som om, noget trykker og spænder mod tændingerne og giver smerte i begge sidder.

Derudover kan der ses, at tyggemusklerne i kinder og tinding bliver større.

Det er nøjagtigt det samme, som når man går ned i fitness-centeret og træner for at få større muskler. Dét at musklerne arbejder i løbet af natten, gør dem større. Denne “træning” er dog ikke særlig hensigtsmæssig, da det bl.a. koster tandsubstans på grund af de slidende bevægelser.

Vi er her for at hjælpe dig

Signe M. Tandplejer

Lad os hjælpe dig med at standse uvanen!

Bestil tid her, hvis du har mistanke om tænderskæren

 

Hvordan behandles bruksisme?

Her hos Tandlægerne ved Storkespringvandet går vi meget ind for at informere vores patienter om de problemer, som vi ser. På den måde kan vi sammen finde frem til en løsning for at opnå den bedst mulige mundsundhed. Når vi ser kliniske tegn på bruksisme, informerer vi dig som patient om vores fund og viser det i et spejl, så du fuldt ud forstår, hvad vi ser. Det kan nemlig være svært at forstå problemet, når man ikke selv er bevidst om, at det sker – som ved skæren af tænder i løbet af natten.

Først gør vi dette
1. trin

Behandlingen igangsættes hurtigst muligt. Behandlingen vil typisk være en bidskinne til overkæben, som du som patient skal sove med om natten. Denne bidskinne fremstilles, så den passer helt specifikt til dig og dine tænder.
Bidskinnen fremstilles i akryl, der er et hårdt materiale, men dog blødere end tænderne. Så ved at sove med denne i, slides der på bideskinnen i stedet for på dine tænder. Derudover åbner det munden en lille smule op, da der bides lidt "højere" sammen end normalt, fordi den fylder ind imellem tænderne. På den måde "ophæves" det normale sammenbid, og dette medfører, at tyggemusklerne afslappes. Samtidigt med dette ændres kæbeleddets stilling også og derved.
aflastes

Så gør vi
2. trin

Desuden vil vi tage en snak med dig for at finde frem til, hvorfor du skærer tænder. Som nævnt skyldes det ofte noget psykisk - som stres. Vi vil prøve at vejlede dig og hjælpe dig, så du ikke kun får en bidskinne, men også en hjælpende hånd til selv at standse processen.
Her hos Tandlægerne ved Storkespringvandet vil vi gøre alt, hvad vi kan for at standse uvanen og dermed forlænge dine tænders levetid og få bugt med eventuel hovedpine og ømme muskler og kæbeled.


Høj kvalitet til gode priser

Se vores prisliste

Stor erfaring med tandlægeskræk

Se hvordan her

Branchens bedste udstyr

Læs om vores kvalitet

Lad os hjælpe dig med at standse uvanen!

Bestil tid her, hvis du har mistanke om tænderskæren

 

Hvordan takler vi Tandlægeskræk?

Har du en frygt for at gå til tandlæge? Eller gør blot tanken om at skulle bestille en tid hos tandlægen nervøs? Vi lover, at vi tager os godt af dig og passer på dig!

Du er altid velkommen hos Tandlægerne ved Storkespringvandet. Vi vil gerne vis dig, at vi kan hjælpe dig helt af med dig tandlægeskræk (odontofobi), hvis du giver os lov.

Vi forsikrer dig om, at vi tager din tandlægeskræk alvorligt, og at vi vil gøre alt, hvad vi kan for at sikre, at du vil føle dig godt tilpas under dit besøg hos os!

Vi har særligt fokus på tandlægeskræk

Læs mere om hvad vi gør for dig

Tryg og Smertefri behandling

Læs mere om smertefri behandling

Vi har lørdagsåbent

Se mere om akut tandlæge

Læs hvad vores patienter synes om os

Lad os hjælpe dig med at standse uvanen!

Bestil tid her, hvis du mistænker, at du skærer tænder

Oplev vores Luksus-tandlægeklink i ILLUM

Tandlæger til fair priser

Hos Tandlægerne ved Storkespringvandet er vi bevidste om, at prisen kan være en udslagsgivende faktor, når man skal forbi tandlægen. Derfor stræber vi altid efter, levere den højeste kvalitet til fair priser.

Højeste kvalitet

Vi vægter kvalitet højt hos Tandlægerne ved Storkespringvandet, hvorfor vi aldrig ville gå på kompromis med dette. På klinikken anvender vi det bedste og nyeste udstyr til alle behandlingerne for, at du som patient kan få en god oplevelse og opnå det ideelle resultat.

Vi er lukket. Vi åbner senere i dag kl. 08:00

Se alle åbningstider

Kontakt os på 69 89 61 69

Bestil tid

Hvorfor skal tænderskæren behandles?

En vigtig grund til at gribe ind og behandle for at standse skæren af tænder er, at det slider meget på dine tænder. Ved svær grad af bruksisme kan tænderne blive slidt så meget, at de fremstår korte, og eventuelt slides helt ned til nerven, så tændernes overlevelse kræver en rodbehandling. For mere viden vedrørende rodbehandling, se afsnittet: Rodbehandling.

Derudover er der følge-problemerne ved at skære tænder som den føromtalte spændingshovedpine og ømme tyggemuskler.

En anden vigtig grund til at behandle tænderskæren er af hensyn til dine kæbeled. For det er nemlig ikke kun tyggemusklerne, som arbejder og belastes under nattens skæren af tænder. Kæbeleddene belastes ligeledes af de små tryggende bevægelser. På længere sigt kan det at skære tænder medføre slid i kæbeleddene og i værste fald slidgigt (artrose) på grund af de gentagende belastninger.

Kæbeleddene kan ligesom musklerne være ømme og i nogle tilfælde føles som ørepinde.
Sliddet på dine tænder kan, udover at forkorte tænderne, også medføre små revner på grund af de hårde tand mod tand bevægelser. Disse revner benævnes infraktioner og kan have forskellige længder ind i tanden. Disse revner svækker tanden og ved fortsat belastning, kan man risikere, at tænderne knækker. For mere information om infraktioner, se afsnittet: Infraktioner.

I takt med at tænderne slides, bliver de oftest ømme og mere følsomme overfor kulde og varme. Dette kan være rigtig ubehageligt og endnu en grund til at behandle bruksisme.

En sidste grund til at behandle og standse det at skære tænder, er af hensyn til de restaureringer, du har fået lavet i munden. Her refereres blandt andet til fyldninger, kroner og broer. Disse slides nemlig også, når der skæres tænder – og holdbarheden af alt tandlægearbejde nedsættes derfor betydeligt ved bruksisme, som ikke behandles. Grunden til dette er, at en belastning som dine egne tænder ikke kan modstå, kan det tandlægeproducerede ligeledes heller ikke modstå. Dine tænder er nemlig noget af det stærkeste der findes.

 

Lad os hjælpe dig med at standse uvanen!

Bestil tid her, hvis du har mistanke om tænderskæren

Tandlægerne ved Storkespringvandet