Syreskader og tandslid
Lad os hjælpe dig, uanset om du allerede har syreskader og tandslid eller blot vil forebygge det.
Syreskader og tandslid er helt almindeligt og rammer alle mennesker!
Syreskader og tandslid kan opstå af flere forskellige årsager, men skaderne på tænderne skal typisk nå en vis størrelse, før du selv begynder at bemærke det.
Syreskader og tandslid skal dog behandles – og jo tidligere du får sat gang i behandlingen, jo lettere (og billigere) er det at fikse.
Det er derfor vigtigt at komme regelmæssigt til tandlægebesøg, så vi kan hjælpe dig med at diagnosticere både syreskader og generelt slid på tænderne, inden det når en slem grad.
Du er i trygge hænder
Hos Tandlægerne ved Storkespringvandet, møder du kun de bedste tandlæger og tandplejere.
Vi sætter kvalitet over alt andet og vil gøre alt for, at du opnår fuld tilfredshed. Hos os vil vi derfor hjælpe med at standse skaden på dine tænder og hjælpe dig på rette vej mod en god tandsundhed.
Vi har både alle de nyeste redskaber og de nyeste teknikker til at hjælpe dig hurtigt og smertefrit.
Hvad er syreskader?
Syreskader er, når tandens substans ætses/opløses på grund af syrepåvirkning. Denne syre kommer fra det, vi indtager (mad og drikke) eller fra maven – og adskiller sig altså fra den opløsning af tandsubstans, som finder sted, når der kommer i huller i tænderne. Her sker der en opløsning af tænderne på grund af, at bakterierne i snavsen på tænderne producerer syrer.
Syreskader og slid på tænderne kan med tiden føre til, at tænderne fremstår tynde og nedslidte. Dette kan i første omgang være et problem udseendemæssigt, men det kan også føre til, at tænderne bliver mere skrøbelige og lettere kan knække. Syreskader og tandslid kan altså både udgøre et æstetisk og funktionelt problem.
Når man taler om syreskader, er det altså en ætsning af tændernes overflade på grund af syre, som ikke er produceret af bakterier på tænderne. For mere information vedrørende huller i tænderne, se afsnittet: Huller i tænderne.
Nedslidning
Når tænderne udsættes for syre bliver tandens overflade derved blødere end normalt og kan derfor lettere slides ned. Ting som normalt ikke medfører en stor nedslidning af tænderne, som for eksempel tandbørstning og tygning, kan herefter medføre et hurtigt tab af tænderne substans. Blødgørelsen af tænderne efter påvirkning af syre varer selvfølgelig ikke for evigt, men omkring en times tid.
Typisk er sliddet på tænderne en kombination af syreskader og en anden form for tandslid – f.eks. tandskæren eller for voldsom tandbørstning. Disse kombinerede former for tandslid kan inden for relativt kort tid føre til et sådant slid af tænderne, som kræver behandling.
Vi er her for at hjælpe dig
Lad os hjælpe dig, uanset om du allerede har syreskader og tandslid eller blot vil forebygge det.
Læs hvad vores patienter synes om os
Lad os hjælpe dig, uanset om du allerede har syreskader og tandslid eller blot vil forebygge det.
Se vores Luksus-tandlægeklink i ILLUM
Tandlæger til helt almindelige priser
Hos Tandlægerne ved Storkespringvandet ved vi, at prisen er en afgørende faktor, når man skal til tandlægen. Derfor gør vi en dyd ud af at levere højeste kvalitet til helt almindelige priser.
Højeste kvalitet
Hos Tandlægerne ved Storkespringvandet går vi aldrig på kompromis med kvaliteten. Vi anvender altid det nyeste og bedste udstyr for de bedste behandlinger, så du som patient opnår det ideelle resultat.
Vi er lukket. Vi åbner igen mandag kl. 08:00
Se alle åbningstiderKontakt os på 69 89 61 69
Bestil tidHvorfor får jeg syreskader?
Som nævnt er årsagen til syreskaderne på tænderne, at de udsættes for syre, som ætser tænderne. Denne syre kan komme “udefra” eller “indefra”. Med “udefra” hentydes der til ting udenfor kroppen, som kan føre til syreskader. Af de udefrakommende syrepåvirkninger på tænderne, er det som spiller den største rolle kosten. Mad og drikke med en lav pH værdi kan ætse tændernes overflade og jo lavere pH værdi, des større opløsning af tandens overflade.
Mad og drikke, som har en lav pH værdi og derfor kan medføre en stor opløsning af tandens overflade, er for eksempel syrlige frugter, juice, cola og saftevand.
Derudover kan ting som hyppige svømmeture i svømmingpools føre til syreskader, hvis ikke den er velreguleret og derfor har en for lav pH.
Nogle specifikke arbejdspladser har et arbejdsmiljø med kemikalier eller enzymer, som kan indåndes og påvirke tændernes overflade, så syreskader kan ske.
Årsagen til syreskader kan også komme “indefra”. Med dette hentydes der til syrer, som kommer inde fra kroppen. Har man for eksempel refluks og sure opstød, hvor mavesækkens syre kommer i kontakt med tænderne, kan dette føre til syreskader. Psykiske sygdomme, såsom spiseforstyrrelser, hvor der ofte kastes op, kan ligeledes føre til syreskader.
Årsagen til syreskaden er derfor individuel og meget afhængig af din kost og livsstil.
Lad os hjælpe dig, uanset om du allerede har syreskader og tandslid eller blot vil forebygge det.
Bestil tid her, hvis du har mistanke om syreskader
Hvilke symptomer får jeg ved syreskader?
Tit vil du ikke opleve nogle symptomer, før skaderne på tænderne når et mere omfattende niveau. I starten vil syreskaderne vise sig som en afglatning af tændernes overflade. Tænderne bliver således mere matte eller blanke og glatte at se på, samtidigt med at overfladestrukturerne forsvinder. Tændernes overflade slides ned lag på lag, og i takt med at tandens yderste tandlag (emaljen) slides ned, vil tandbenet (dentinen) med tiden skinne igennem emaljen. Emaljen er mere hvid end tandbenet, og i takt med at emaljen slides ned, fremstår tænderne mere og mere gule.
Tænderne kan udover at syne mere gule også fremstå tyndere end normalt og med kanter som er slidte, blålige eller ligefrem gennemsigtige, fordi emaljen i kanterne bliver meget tynd.
Når syreskaderne bliver mere omfattende, kan der ses decideret fordybninger i tænderne. Disse ses typisk i de større kindtænder og kaldes cuppings. Cuppings er skålformede fordybninger i tændernes tyggeflader, som netop kommer på grund af stor syrepåvirkning.
Hvis tandsliddet er kombineret af både syreskade og en anden form for mekanisk slid på tænderne, kan tænderne meget hurtigt blive slidt ned. Hvis det mekaniske slid for eksempel er tænderskæren, kan tænderne relativt hurtigt blive slidt ned både i tykkelse og i højde, så tænderne bliver forkortet. Dette kan føre til tyggeproblemer og smerter i kæbeled og tyggemuskler.
Jo mere omfattende sliddet er, des mere tandsubstans mistes. Når tandsubstans mistet, bliver afstanden ind til tandens nerve mindre. Tænderne har dog en evne til at kompensere for dette ved at danne beskyttende lag i det dybeste tandlag ind mod nerven. På den måde øges afstanden ind til nerven, hvormed tandens nerve beskyttes fra de stimuli (kulde og varme), vi påfører tænderne dagligt.
Ved hurtigt forløbende slid kan denne mekanisme dog ikke altid følge med, hvorfor syreskader og tandslid kan medføre, at tænderne bliver følsomme.
Lad os hjælpe dig, uanset om du allerede har syreskader og tandslid eller blot vil forebygge det.
Bestil tid her, hvis du har mistanke om syreskader
Hvordan kan jeg undgå syreskader?
Syreskader på tænderne kan undgås eller minimeres ved at efterleve følgende råd:
- Undgå eller begræns indtaget af de meget syreholdige nydelsesmidler som sodavand, juice og saftevand.
- Indtag de syreholdige nydelsesmidler i forbindelse med et hovedmåltid, så syren neutraliseres.
- De syreholdige drikke kan med fordel drikkes med sugerør for at undgå direkte kontakt med tænderne.
- Skyl munden efter at du har indtaget noget syreholdigt med vand eller mælk for at neutralisere syren.
- Stimuler din spytdannelse. Spyttet har en beskyttende funktion overfor syrepåvirkninger. Hvis du er meget mundtør, kan du derfor med fordel stimulere din spytdannelse ved at sutte på for eksempel sukkerfrie bolscher.
- Udskyd tandbørstningen minimum 60 minutter både efter og inden indtagelsen af syreholdige midler. Belægningerne på tænderne fungerer som et beskyttende lag forud for indtagelsen. Børstes der tænder lige efter syrepåvirkningen kan dette øge sliddet, da den ætsede tandoverflade lettere nedslides.
- Hvis du har sygdomme, eller hvis der er mistanke om eventuelle sygdomme, som giver sure opstød eller opkastninger, er det vigtigt at søge lægelig behandling herfor.
Lad os hjælpe dig, uanset om du allerede har syreskader og tandslid eller blot vil forebygge det.
Bestil tid her, hvis du har mistanke om syreskader
Behandling af syreskader og tandslid
Det første trin i behandlingen af syreskader og tandslid er at standse processen. I denne sammenhæng er det vigtigt at finde ud af, hvad den årsag til skaden på tænderne er. Er det noget i kosten eller for eksempel refluks, som medfører syreskaden på tænderne, skal der eventuel en kostændring til eller et besøg hos lægen, for udredning af de sure opstød med mavesyre.
Er der for eksempel også tale om tænderskæren, som fører til tandsliddet, kan en bidskinne være en god behandlingsløsning. En sådan bidskinne beskytter nemlig tænderne mod det mekaniske slid. For mere information vedrørende tænderskæren, se afsnittet: Tænderskæren.
Det er således et vigtigt led i behandlingen at finde frem til årsagen til tandslidet for dermed at kunne standse eller reducere sliddet.
Er der smerter i forbindelse med syreskader og tandslid, kan dette med fordel behandles, da det selvfølgelig kan være til stor gene for dig. Alt afhængigt af omfanget af sliddet kan behandlingen for dette være enten plastfyldninger eller krone-behandling. Plast – eller kronebehandling kan ofte også være nødvendig, da slidte tænder kan blive meget tynde og dermed knække. Begge typer af behandlinger vil styrke de svækkede tænder. For mere information vedrørende disse behandlinger, se henholdsvis afsnittene: Plastfyldninger og Tandkroner – kroner på 1 dag.
I nogle tilfælde kan sliddet være så voldsomt og være gået så hurtigt, at tændernes nerve kan være så påvirket, eller ligefrem blottet, så det kan være nødvendigt med rodbehandling. For mere information herom, se afsnittet: Rodbehandling.
I de tilfælde, hvor tænderne er slidt ned i så stor grad, at det giver tyggeproblemer og eventuelt giver smerter i kæbeled og tyggemuskler, er mere omfattende behandlinger med både kroner og plastbehandling på adskillige tænder ofte nødvendigt.
Her hos Tandlægerne ved Storkespringvandet er vi fuldt ud kvalificerede til at hjælpe og vejlede dig i forbindelse med syreskader og tandslid, og vi står altid klar til at svare på de spørgsmål, du eventuelt måtte have.
Lad os hjælpe dig, uanset om du allerede har syreskader og tandslid eller blot vil forebygge det!